Felszabadult bulizáson kapták a finn miniszterelnököt, és van, aki szerint ez túlzás

2022. augusztus 18. – 09:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Táncol, bulizik, énekel Sanna Marin finn miniszterelnök azon a videón, amit az Iltalehti finn lap tett közzé szerdán.

A videókon egy teljesen átlagos buliszituációt látunk, ahol felszabadult emberek ropják a táncot, olykor megölelik egymást, közülük az egyikük történetesen egy fehér nadrágot és fekete fölsőt viselő miniszterelnök. A többiek is ismert emberek egyébként, legalábbis az Iltalehti cikke szerint Sanna Marin mellett ismert finn műsorvezetők, influenszerek, művészek buliznak, poharazgatnak önfeledten.

A felvételek forrásáról a publikáló lap annyit ír, hogy valakinek a 24 óra után eltűnő Instagram-sztorijából lett letöltve, és nem tudják, mikor és hol készült.

FRISSITÉS: A szerda délután megjelent felvételekre csütörtök reggel reagált Sanna Marin.

„Táncoltam, énekeltem, buliztam, mindent teljesen jogszerűen”

– mondta egy sajtótájékoztatón, és cáfolta, hogy fogyasztott volna drogot, vagy látott volna bárkit drogozni.

„Egy hosszú estét töltöttem a barátaimmal, közepes mennyiséget ittam is. Semmilyen takargatnivalóm nincs ezzel kapcsolatban. Nekem is van családi életem, szakmai életem és természetesen szabadidőm is, amit a barátaimmal töltök”

– mondta még a Helsingin Sanomat beszámolója szerint. A 36 éves Sanna Marin azt is elmondta a csütörtöki sajtóeseményen, hogy rosszul érzi magát attól, hogy a magánvideó nyilvánosságra került.

Néhány finn véleményformáló, például Aleksi Valavuori sportkommentátor iziben kiakadt a videókon, mondván, nem való ez a viselkedés, pláne nem a gazdasági és politikai krízisben, ami éppen a világot jellemzi. De olyan finn kommentárok is olvashatóak, amelyek szerint hadd bulizzon, nincs itt semmi látnivaló.

A menőség csapda is a finn kormányfőnek

Mivel Sanna Marin legkevésbé sem egy öltönyös, karót nyelt férfi, és bár nagyon sokféle miniszterelnök van a világban, valóban kevés köztük a harmincas nő, ahogy arról a róla szóló portréban is írtunk, nem ez az első eset, hogy nem szakmai képességeit, pozíciójához illeszkedő háttértanulmányait, rátermettségét veszik elő, hanem külsejét és magánéletét csócsálják.

Téma volt már a melle és a feneke, aztán amikor nemrég megosztott magáról egy bőrdzsekis-rövidnadrágos fotót a Ruisrock rockfesztiválról, a lába volt soron. Nem sok miniszterelnöknek jönne össze egy ilyen sorozat, de a finnek kormányfője, Sanna Marin nő és ráadásul fiatal – két olyan tulajdonság, amely egész eddigi pályafutása során kiindulópont volt a megítélésében, bármilyen pozícióba került is. Arról, hogy így érzi, ő maga beszélt 2020-ban a Vogue-nak adott interjúban, amelyben azt is elmondta:

reméli, eljön majd az a nap, amikor ez nem lesz téma, mert sem jobbnak, sem rosszabbnak nem tartja magát emiatt egy középkorú férfinál, viszont attól tart, hogy ha netán politikusként elbukik, azt úgy fogják interpretálni, hogy azért történt ez, mert fiatal és nő.

Marin miniszterelnökségének eddigi talán legkellemetlenebb ügye is a szabadidejében készült fotókkal volt kapcsolatos. Miközben Finnország elismerést vívott ki a koronavírus-járvány kezelésével, kordában tartásával, a kormányfő 2021 decemberében bocsánatkérésre kényszerült, miután bulizott egyet Helsinkiben azután, hogy kapcsolatba került covidos személlyel. Az illető, akinek pozitív lett a tesztje, a külügyminisztere volt.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy amikor Marin úgy döntött, elmegy egyet sörözni meg táncolni a férjével és a barátaival, túl volt már valamennyi oltásán – a szabályok szerint így nem volt kötelező az izoláció, de nem volt ajánlott társaságba menni –, és mint később kiderült, nem is kapta el a vírust a miniszterétől. (Amúgy máskor átesett a Covidon, enyhe tünetekkel megúszta.) Jellemző, hogy a bulin készült lesifotókat a Daily Mail például úgy tálalta, hogy a cikke címébe rögtön beleszőtte Marin külsejének minősítését és az életkorát is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!