Közel 40 menekült egy hónapon keresztül rostokolhatott egy név nélküli szigeten a görög-török határon

2022. augusztus 16. – 17:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Evros folyó egy névtelen kis szigetén 38 fős menekültekből álló csoportra találtak rá a török-görög határ mentén hétfőn – számolt be az esetről a BBC.

A huszonkét férfiből, kilenc nőből és hét gyermekből álló csoport valószínűleg már július közepén rekedt a határon, de csak hétfőn találtak rájuk. Mivel kezdetekben nem volt egyértelmű, hogy melyik ország felségterületéhez tartozik a név nélküli tartott terület, némi adok-kapok után végül Görögországba szállították őket, mindannak ellenére, hogy a görög hatóságok szerint a szíriai menekültek török felségterületen tartózkodtak.

Érdekes fejleménye az ügynek még, hogy a görög menekültügyi miniszter szerint a csoport tagjai mind „nagyon jó állapotban” vannak, köztük egy terhes nő is volt, őt elővigyázatosságból kórházba szállították.

A BBC beszámolójában azonban arról olvasni, hogy az emberi jogi aktivisták szerint szó sincs arról, hogy „jól lennének”, hiszen tudomásuk szerint legalább egy gyermek meghalt a Lavara városához közel eső szigeten, a görög rendőrség azonban nem erősítette meg ezt az információt.

A menekültválság egyik érzékeny pontja, hogy a görög hatóságok miként bánnak azokkal a menekültekkel, akik Törökországból a tengeren keresztül próbálnak Európába jutni. Ez a határszakasz az EU-n belül is heves vitákat szült, miután egy tisztviselő azt állította, hogy Görögország megsérti az alapvető emberi jogokat.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!