Közel 40 menekült egy hónapon keresztül rostokolhatott egy név nélküli szigeten a görög-török határon

2022. augusztus 16. – 17:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Evros folyó egy névtelen kis szigetén 38 fős menekültekből álló csoportra találtak rá a török-görög határ mentén hétfőn – számolt be az esetről a BBC.

A huszonkét férfiből, kilenc nőből és hét gyermekből álló csoport valószínűleg már július közepén rekedt a határon, de csak hétfőn találtak rájuk. Mivel kezdetekben nem volt egyértelmű, hogy melyik ország felségterületéhez tartozik a név nélküli tartott terület, némi adok-kapok után végül Görögországba szállították őket, mindannak ellenére, hogy a görög hatóságok szerint a szíriai menekültek török felségterületen tartózkodtak.

Érdekes fejleménye az ügynek még, hogy a görög menekültügyi miniszter szerint a csoport tagjai mind „nagyon jó állapotban” vannak, köztük egy terhes nő is volt, őt elővigyázatosságból kórházba szállították.

A BBC beszámolójában azonban arról olvasni, hogy az emberi jogi aktivisták szerint szó sincs arról, hogy „jól lennének”, hiszen tudomásuk szerint legalább egy gyermek meghalt a Lavara városához közel eső szigeten, a görög rendőrség azonban nem erősítette meg ezt az információt.

A menekültválság egyik érzékeny pontja, hogy a görög hatóságok miként bánnak azokkal a menekültekkel, akik Törökországból a tengeren keresztül próbálnak Európába jutni. Ez a határszakasz az EU-n belül is heves vitákat szült, miután egy tisztviselő azt állította, hogy Görögország megsérti az alapvető emberi jogokat.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!