Putyin szerint Észak-Korea és Oroszország szorosabbra fűzi kapcsolatát

2022. augusztus 15. – 07:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin orosz elnök közölte Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel, hogy a két ország „közös erőfeszítésekkel bővíteni fogja az átfogó és konstruktív kétoldalú kapcsolatokat” – jelentette hétfőn a phenjani állami média.

A Reuters cikke szerint Putyin a Kimnek írt levelében azt írta, a szorosabb kapcsolatok mindkét ország érdekeit szolgálnák, és segítenék a Koreai-félsziget és az északkelet-ázsiai térség biztonságának és stabilitásának megerősítését.

Kim is küldött levelet Putyinnak, melyben azt írta, hogy az orosz–észak-koreai barátság a második világháborúban kovácsolódott össze a Koreai-félszigetet megszálló Japán feletti győzelemmel. A két ország közötti „stratégiai és taktikai együttműködés, támogatás és szolidaritás” azóta új szintre lépett az ellenséges katonai erők fenyegetéseinek és provokációinak meghiúsítására tett közös erőfeszítéseikben – írta. Az észak-koreai állami médium nem nevezte meg az ellenséges erőket, de jellemzően az Egyesült Államokra és szövetségeseire használja ezt a kifejezést.

Észak-Korea júliusban független államként ismerte el a két, Oroszország által támogatott szakadár „népköztársaságot” Kelet-Ukrajnában, és kilátásba helyezték, hogy észak-koreai munkásokat küldenek a területekre, hogy segítsenek a terület újjáépítésében. Ukrajna ezért azonnal megszakította kapcsolatait Phenjannal.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!