Akkora a kereslet a Bayraktar drónok iránt, hogy a török cég hároméves várólistát vezetett be

2022. augusztus 15. – 17:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Olyannyira megugrott a kereslet a török Bayraktar harci drónjai iránt, hogy az új megrendeléseket legfeljebb három év múlva tudják teljesíteni, olyan hosszú már a várólistájuk – mondta Haluk Bayraktar, a védelmi cég vezérigazgatója az ukrán hadsereget segítő Come Back Alive alapítványnak adott interjújában.

Elmondta, hogy a vállalat jelenleg havi húsz darab Bayraktar TB2 típusú drón gyártására képes, de egy új ukrajnai üzemmel tovább szeretnék növelni a kapacitásukat. Ennek megépítésről még tavaly, az orosz-ukrán háború kiújulása előtt állapodtak meg a Zelenszkij-kormánnyal. „Ukrajnát stratégiai partnerünknek tekintjük” – mondta Haluk Bayraktar, hozzátéve, hogy a vállalat már megkezdte az ukrán gyár építését. Terveik szerint nemcsak a TB2-es típust, hanem a többi modelljüket: a Bayraktar Akıncıt és a Bayraktar Kızılelmát is gyártani fogják itt.

Bayraktar TB2-es drón 2019. december 16-án Észak-Cipruson – Fotó: Muhammed Enes Yildirim / 2019 Anadolu Agency via AFP
Bayraktar TB2-es drón 2019. december 16-án Észak-Cipruson – Fotó: Muhammed Enes Yildirim / 2019 Anadolu Agency via AFP

A Bayraktar TB2-es drónok kiemelkedő szerepet játszottak az orosz invázió elleni védekezésben a háború első szakaszában. Az ukránok több tucat orosz tankot és páncélozott járművet semmisítettek meg a segítségükkel.

Ahogy korábban írtuk, a Bayraktar TB2-es a 2010-es évek szinte összes jelentős fegyveres konfliktusában igen jól szerepelt, és mára több mint 20 ország alkalmazza, vagy rendelte meg a típust. Hamarosan a potenciális vásárlók között bukkanhat fel Magyarország is, mely aktívan tesztel több török dróntípust is.

(Business Insider)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!