Célegyenesbe került Joe Biden nagyszabású klíma- és adócsomagja, összeszedtük a legfőbb pontokat

2022. augusztus 13. – 13:10

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai szenátus múlt vasárnap hagyta jóvá, most a demokrata többségű képviselőház is rábólintott Joe Biden amerikai elnök nagyszabású, 430 milliárd dolláros klíma- és adócsomagjára, amelyet várhatóan jövő hét pénteken ír alá. Ha ez megtörténik, az Amerikai Egyesült Államok egyik legnagyobb horderejű klímatörvénye lépne életbe, amely ezzel párhuzamosan fontos változásokat hozna a receptre kapható gyógyszerek árainak mérséklésében, illetve a nagy vállalatokra kivetett adók szintjén is.

370 milliárd dollár a klímasemlegességért

A Inflációcsökkentő Törvény néven ismert csomag nem számol le teljesen a fosszilis energiára alapozó iparral, sokkal inkább ösztönzőként hat a megújuló energiába történő befektetésbe. A reform értelmében egy amerikai állampolgár akár 7500 dolláros adókedvezményben is részesülhet új elektromos autó vásárlása esetén, a fotovoltaikus panelek felszerelését akár 30%-kal is támogathatják. A csomagban továbbá 60 milliárd dollárt különítenek el szélturbinák és napelemek építésére, de ugyanennyi összeget különítenek el a hátrányos helyzetű állampolgárok háztartásának energetikai átállását célzó programokra is.

A klímasemlegességet célzó programmal az Egyesült Államok azt szeretné elérni, hogy 2030-ra 40%-kal csökkentsék a szén-dioxid-kibocsátást a 2005-ös adatokhoz mérten, ennek eléréséért több programot indítanak, hogy megelőzzék a pusztító erdőtüzeket és a hurrikánokat.

64 milliárd dollár az egészségügyi ellátásnak

A csomag második nagy blokkja az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés terén korrigálna, elsősorban a gyógyszerek árának kiegyensúlyozásával.

A tervek szerint a főként idősek számára biztosított Medicare (állami egészségügyi biztosító) most először fog tárgyalásokat indítani közvetlenül a gyógyszergyártókkal, hogy egyes termékeket „versenyképesebb árakon” dobjanak piacra, illetve olyan gyógyszerek esetében, amelyek gyorsabban drágulnak az inflációnál, bizonyos fogyasztók számára kedvezményeket biztosítsanak.

15%-os adó a nagyvállalatoknak

A számítások szerint az elkövetkezendő 10 évben 258 milliárd dollárt hozna a szövetségi kasszába a 15%-os minimumadó, amellyel olyan vállalatokat terhelnének, melyeknek évi nyeresége meghaladja az 1 milliárd dollárt.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!