Gyilkossági kísérlet miatt emeltek vádat Salman Rushdie támadója ellen

2022. augusztus 13. – 19:38

Másolás

Vágólapra másolva

Gyilkossági kísérlet miatt vádat emeltek Hadi Matar ellen, aki egy New York-i pódiumbeszélgetésen megkéselte Salman Rushdie indiai születésű brit-amerikai írót – írja az MTI. A New York-i ügyészség közleményében azt írta: vizsgálják, milyen tervezés és előkészületek előzték meg a támadást, és lehet-e bővíteni a vádpontokat.

A hatóságok Matar közösségi oldalakon folytatott tevékenységének átvizsgálása során arra jutottak, hogy a férfi szimpatizált a síita szélsőségességgel és az iráni Forradalmi Gárdával. Matar egyébként Kaliforniában született, és nemrég költözött New Jerseybe. A támadáskor hamis jogosítvány volt nála. Pontos indítékát egyelőre nem tudni.

Rushdie-t a fején és a hasán érték a késszúrások. A 75 éves írót máj-, ideg- és szemsérülésekkel vitték kórházba, egyik szemét valószínűleg el fogja veszíteni – közölte az ügynöke, Andrew Wylie. Rushdie jelenleg lélegeztetőgépen van.

Salman Rushdie ellen 1989-ben Irán akkori legfőbb politikai és vallási vezetője, Khomeini ajatollah fatvát adott ki, amelyben a megölésére szólított fel az Iránban istenkáromlás miatt betiltott könyve, a Sátáni versek miatt. Rushdie fejére több millió dolláros vérdíjat tűztek ki, így évekig bujkálnia kellett.

Irán hivatalosan nem reagált a Rushdie elleni merényletre, de állami befolyás alatt álló, keményvonalas lapok méltatták a támadót. „Ezernyi gratuláció annak a bátor és kötelességtudó embernek, aki megtámadta a hitehagyott és gonosz Salman Rushdie-t New Yorkban” – írta a Kajhán című iráni lap, melynek főszerkesztőjét a legfőbb vallási és politikai vezető nevezi ki. A lap hozzátette: „meg kell csókolni annak a kezét, aki kitekeri Isten ellenségeinek a nyakát”. A Vatan Emrúz című lap Kés Salman Rushdie nyakában címmel számolt be a támadásról, a Horaszán című napilap pedig azt írta, hogy „a sátán úton van a pokolba”.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!