Az amerikai igazságügyi miniszter nyilvánosságra hozná a Trump floridai birtokára szóló házkutatási engedélyt

2022. augusztus 12. – 00:30

Másolás

Vágólapra másolva

Merrick Garland amerikai igazságügyi miniszter sajtótájékoztatón jelentette be, hogy személyesen ő engedélyezte a Donald Trump előző amerikai elnök floridai birtokán a hét elején lefolytatott házkutatást (amit egy szövetségi bírónak is jóvá kellett hagynia). Az igazságügyi minisztérium és a hatóságok először szólaltak meg hivatalosan az ügyben.

Az FBI-ügynökök helyi idő szerint hétfőn este érkeztek meg Trump mar-a-lagói rezidenciájára. Amerikai lapok forrásai szerint a példátlan lépés célja a Trump által a Fehér Házból eltulajdonított, jellemzően bizalmas és titkos dokumentumok visszaszerzése volt. Donald Trump egyik fia, Eric Trump szintén azt állította, hogy a házkutatás tárgyát elnöki dokumentumok képezték. Trump egyik ügyvédje azt mondta, 30-40 FBI-ügynök érkezett, és dokumentumokat foglaltak le, de részletekbe nem bocsátkozott. Hogy mit kereshetett az FBI Trump birtokán, arról itt írtunk korábban.

Garland azt mondta, hogy a minisztérium nem hoz meg könnyedén ilyen döntéseket. Rövid sajtótájékoztatóján visszautasította az FBI-t és a szövetségi hatóságokat Trump híveinek részéről ért támadásokat, de azt mondta, hogy további információkat egyelőre nem hozhatnak nyilvánosságra az ügyben.

Viszont bejelentette, hogy a minisztérium kérvényezi, hogy egy szövetségi bíró tegye lehetővé a házkutatási engedély és az FBI-ügynökök által elvitt tárgyakról, iratokról szóló jegyzőkönyv nyilvánosságra hozását. Erről augusztus 25-ig kell döntenie a bírónak, ha Trump péntekig nem ellenzi a lépést. Garland ezt a kérvényt azzal indokolta, hogy nagy közérdeklődés övezi a házkutatást, aminek tényét a volt elnök már nyilvánosságra hozta. Ezekből hivatalosan kiderülhetne, pontosan miért végezték el a házkutatást az FBI-ügynökök.

Merrick Garland a sajtótájékoztatón 2022. augusztus 11-én – Fotó: Drew Angerer / Getty Images North America / Getty Images via AFP
Merrick Garland a sajtótájékoztatón 2022. augusztus 11-én – Fotó: Drew Angerer / Getty Images North America / Getty Images via AFP

Az elnöki feljegyzésekre és dokumentumokra vonatkozó törvény szerint a leköszönő elnöknek hivatala elhagyásakor át kell adnia a munkájához köthető iratokat a nemzeti levéltárnak. Bár ennek megszegése önmagában nem von maga után komolyabb jogi szankciókat, a titkos nemzetbiztonsági információk ellopása igen.

A New York Times szerint Trump mar-a-lagói birtokán januárban az amerikai nemzeti levéltár – hosszas huzavona után – már lefoglalt 15 doboznyi iratot, amelyek között szintén voltak minősített nemzetbiztonsági információk, ezeket Trump még akkor vihette magával, amikor kiköltözött a Fehér Házból. Trump korábban pereskedett is a nemzeti levéltárral, mert meg akarta akadályozni, hogy a szerv átadja az elnöki dokumentumokat a 2021. január 6-i események hátterét vizsgáló bizottságnak.

A CNN Garland beszéde előtt arról írt, hogy információik szerint a szövetségi hatóságok már júniusban is hivatalos eljárás keretében járhattak Trump floridai birtokán, és elvihettek érzékeny nemzetbiztonsági dokumentumokat. Források szerint a házkutatáshoz az vezethetett, hogy azt feltételezték, további, akár titkos információkat tartalmazó dokumentumok maradtak Mar-a-Lagóban.

Trump csütörtökön arról posztolt, hogy az ügyvédei és a képviseletét ellátó személyek teljes mértékben együttműködőek voltak korábban, szerinte ennek ellenére történt a bejelentés nélküli házkutatás, aminek keretében szerinte a felesége ruháit és személyes tárgyait is átvizsgálták. Trump a héten végig boszorkányüldözésről beszélt, azzal gyanúsítja az FBI-t, hogy ők helyeztek el bizonyítékokat a birtokon a házkutatás során, és a Republikánus Párt is összezárt mögötte.

Kedd este derült ki, hogy a volt elnök a jövőben nem titkolhatja tovább adóügyeit, a képviselőház szakbizottsága megkaphatja Trump adóbevallását. A New York-i főügyész hivatalának ügyvédei pedig szerdán hallgatták volna ki Trumpot a vállalatával, a Trump Organization pénzügyeivel kapcsolatban, de a volt elnök megtagadta a vallomást, arra hivatkozva, hogy ez minden amerikai állampolgár alkotmány adta joga.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!