Az oroszok megerősítették, hogy zajlanak tárgyalások fogolycseréről az amerikai kosárlabdázó ügyében

2022. augusztus 11. – 18:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország először erősítette meg hivatalosan, hogy folynak tárgyalások fogolycseréről Washington és Moszkva között, miután az Egyesült Államok ajánlatot tett az amerikai Brittney Griner kosárlabdázó és Paul Whelan volt tengerészgyalogos szabadon engedéséért, írja a Washington Post. A tárgyalások egy olyan csatornán keresztül zajlanak, amelyet Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly júniusban Genfben tartott találkozója után állítottak fel.

A 31 éves Grinert hat hónapja, egy héttel az orosz–ukrán háború kitörése előtt tartóztatták le a Moszkva melletti seremetyjevói nemzetközi repülőtéren, miután hasisolajat tartalmazó, elektromos cigarettához való patronokat találtak a poggyászában. Augusztus 4-én aztán kábítószer-csempészet miatt kilenc év börtönbüntetésre és egymillió rubeles (átszámítva hat és fél millió forint) pénzbírságra ítélték.

Brittney Griner 2022. augusztus 4-én – Fotó: Kirill Kudryavtsev / AFP
Brittney Griner 2022. augusztus 4-én – Fotó: Kirill Kudryavtsev / AFP

Arról, hogy egy éppen zajló orosz–ukrán háború közepén hogyan vált Griner egy geopolitikai játszma sokadik, de mindezidáig talán legnagyobb halnak számító résztvevőjévé, azzal ebben a cikkünkben foglalkoztunk. Azt is körüljártuk, hogy az Egyesült Államok a legismertebb orosz elítéltet, Viktor But fegyverkereskedőt adná át Oroszországnak, cserébe Grinerért és Whelanért.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!