Házkutatást tartottak az orosz tévésnél, aki márciusban háborúellenes transzparenssel zavarta meg az élő adást

2022. augusztus 10. – 14:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz hatóságok házkutatást tartottak Marina Ovszjannyikova otthonában. Az állami Pervij Kanal (Egyes Csatorna) televíziós csatorna volt szerkesztője márciusban zavarta meg az egyik élő hírműsort, háborúellenes üzenetet mutogatott a műsorvezető mögött. Az akció után felmondott a munkahelyén. Nem sokkal később büntetőeljárás indult ellene az orosz fegyveres erőkről szóló hamis információk terjesztésének vádjával.

Az eljárást egy olyan törvény alapján indították, amelyet Ukrajna február 24-i lerohanása után léptettek életbe, és amely bünteti a hadsereg elleni kijelentéseket. Ha elítélik, akár 15 év börtönbüntetés is várhat rá. A Pervij Kanal elnöke, Kiril Klejmenov szerint Ovszjannyikova „árulást követett el”. A nő később a Weltnél kezdett dolgozni, az orosz és ukrán történésekről tudósított.

Ügyvédje, Dmitrij Zakhvatov a Meduza független hírportálnak azt mondta, hogy a házkutatás valószínűleg kapcsolódik egy múlt hónapban tartott tüntetéshez, amelyen Ovszjannyikova egy transzparenst tartott, amelyen az állt, hogy „Putyin gyilkos, a katonái fasiszták”.

(Guardian)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!