Zelenszkij beutazási tilalmat vetne ki az összes orosz állampolgárra

2022. augusztus 9. – 10:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hosszú interjút adott hétfőn a Washington Postnak, amiben többek között javaslatokat fogalmazott meg a nyugati országoknak azzal kapcsolatban, milyen további intézkedéseket hozzanak Oroszország ellen. Legfőbb kérése az volt, zárják le a határokat mindenféle orosz állampolgár előtt.

Zelenszkij szerint ugyanis ez az egyetlen módja, hogy gátat szabjanak Oroszország annektálási törekvéseinek Ukrajnában. Az oroszoknak „a saját világukban kellene élniük, amíg nem változtatnak a filozófiájukon”, folytatta. „Most azt mondják: ‘Ennek [a háborúnak] semmi köze hozzánk. Nem lehet az egész népet felelőssé tenni, ugye?’ De igen. A nép választotta ezt a kormányt, és nem harcolnak ellene, nem vitatkoznak vele.”

Az ukránok attól tartanak, hogy szeptemberben népszavazást tarthatnak az ország megszállt keleti és déli részein (a herszoni és zaporizzsjai régiókban) arról, hogy a területeket Oroszországhoz csatolják.

Zelenszkij korábban azt nyilatkozta, ha ez bekövetkezik, akkor nem lehet tűzszüneti tárgyalásokat folytatni, míg az általunk megszólaltatott Rácz András Oroszország-szakérő a referendumok logisztikai nehézségeire hívta fel a figyelmet.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!