Oroszország felfüggeszti atomfegyvereinek helyszíni ellenőrzését

2022. augusztus 9. – 14:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország hétfőn közölte az Egyesült Államokkal, hogy ideiglenesen felfüggeszti nukleáris arzenáljának helyszíni ellenőrzését, amit a 2011-es New START fegyverzetcsökkentő egyezmény biztosít kölcsönösen a két atomhatalom számára.

Az orosz külügyminisztérium szerint az USA „figyelmen kívül hagyja a realitásokat”, „előnyökre törekszik”, és az ország ellen bevezetett szankciók miatt megfosztotta az oroszokat attól, hogy megvizsgálják az amerikai területen lévő atomfegyvereket.

A kölcsönös ellenőrzéseket a koronavírus-járvány kirobbanásakor függesztették fel egészségügyi okokra hivatkozva. Az orosz külügyminisztérium közleménye alapján Oroszország azért nem hajlandó újraindítani őket, mert az orosz tisztviselőket nem engedik be az Egyesült Államokba, az amerikai ellenőrök Oroszországba érkezésének viszont nincsenek hasonló akadályai.

Egy RS-24 interkontinentális ballisztikus rakéta Moszkvában 2021. május 9-én – Fotó: Kirill Kudryavtsev / AFP
Egy RS-24 interkontinentális ballisztikus rakéta Moszkvában 2021. május 9-én – Fotó: Kirill Kudryavtsev / AFP

A New START az utolsó fennmaradt fegyverzetcsökkentési megállapodás az egykori hidegháborús riválisok között, aminek értelmében a két atomhatalom maximum 1550 alkalmazásra kész stratégiai nukleáris fegyvert birtokolhat. Az egyezményt 2021 februárjában újabb öt évre meghosszabbították.

A felfüggesztésre egy héttel azután került sor, hogy Joe Biden amerikai elnök kijelentette, készen áll egy új fegyverkezési megállapodás kidolgozására Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

(BBC, The Guardian)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!