Kínai támadást szimuláló, éleslőszeres hadgyakorlatot tartottak Tajvanon

2022. augusztus 9. – 07:01

Másolás

Vágólapra másolva

Kedd reggel, nem sokkal azután, hogy a kínai hadsereg nagyszabású, éleslőszeres hadgyakorlatot hajtott végre Tajvan térségében, Tajvan hadserege is gyakorlatozott, kínai támadást szimuláltak. Az éleslőszeres gyakorlat a szigetország déli megyéiben jelzőfáklyák bevetésével és ágyúlövésekkel járt. A kb. egyórás gyakorlatot csütörtökön folytatják több száz katona és negyven tarack bevetésével – írja a Le Monde.

A tajvani 8. Hadtest szóvivője a sajtó képviselőinek azt mondta, a hadgyakorlatokat már korábban betervezték, ezért azok nem a kínai hadgyakorlatra adott válaszok. Tajvan katonái viszonylag gyakran szimulálnak kínai inváziót, és az ország vezetői elismerik, hogy ez most különösen esedékes, hiszen úgy gondolják, hogy Kína hadgyakorlatokkal igyekszik felkészülni a sziget megtámadására.

Kína napokkal ezelőtt azért kezdett hadgyakorlatba Tajvantól nem messze, mert Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata elnöke Peking többszöri fenyegetőzése ellenére Tajvanra látogatott. Ezzel ő az elmúlt évtizedek legmagasabb rangú amerikai tisztviselője, aki ellátogat a 23 milliós szigetre, amit a pekingi vezetés Kína részének tekint. A két országrész vezetése a polgárháború 1949-es befejezése után lépett külön utakra, míg a szárazföldi Kínában a kommunisták vették át az uralmat, a jobboldali Kuomintang párt Csang Kaj-sek vezetésével Tajvanra szorult.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!