Házkutatást tartott az FBI Trump floridai rezidenciáján

2022. augusztus 9. – 06:21

frissítve

Házkutatást tartott az FBI Trump floridai rezidenciáján
Donald Trump háza a floridai Palm Beachen – Fotó: Marco Bello / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Helyi idő szerint hétfő délután a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomozói jelentek meg Donald Trump floridai rezidenciáján. A volt elnök a közösségi médiában közölt üzenetben megerősítette a sajtóhíreket. Az FBI nem kommentálta az intézkedést, és azt sem közölte, hogy milyen bírósági felhatalmazás alapján cselekedtek.

A New York Times értesülése szerint a hatóság emberei minősített iratokat kerestek, amelyeket a volt elnök hivatali idejének megszűnése után vitt magával. Más értesülések a házkutatást a 2021. január 6-i eseményekkel kapcsolják össze, amikkel kapcsolatban Georgia állam és az igazságügyi minisztérium párhuzamosan vizsgálódik.

Egybehangzó hírek szerint a házból 15 doboznyi irattal távoztak. A New York Times úgy tudja, a nyomozók egy széfet is feltörtek.

Donald Trump közleményében példátlannak nevezte a bejelentés nélküli házkutatást, ami még egyetlen korábbi elnökkel sem történt meg. A hatóság fellépése nem volt „sem szükséges, sem helyénvaló”, ügyészségi túlkapás és az igazságügyi rendszer fegyverként való felhasználása – írta a volt elnök.

Trump régóta vádolja az FBI-t azzal, hogy a demokraták sugallatára ellene dolgozik, bár az iroda jelenlegi igazgatóját, Christopher A. Wrayt éppen Trump nevezte ki 2017-ben. A volt elnöknél tartott házkutatás híre széles körű felháborodáshoz vezetett a Republikánus Pártban és az amerikai szélsőjobboldaliak között.

A hatósági intézkedés idején Donald Trump nem tartózkodott a floridai épületegyüttesben, Mar-a-Lagóban, épp New Yorkban volt. A Fox Newsnak Trump fia, Eric Trump azt mondta, ő értesítette apját a házkutatásról, és hogy a nyomozóknál a Trump elnöksége idején keletkezett dokumentumokat érintő házkutatási parancs volt. Elnöksége idején egyébként több vád is érte Trumpot arra vonatkozóan, hogy a minősített dokumentumokat sem rendeltetésüknek megfelelően kezeli, és sok olyan papírt is egyszerűen ledarál, amit a szabályok szerint az elnöki archívumra kellene bíznia.

A hírtelevíziók tudósításai szerint a házkutatásról szóló hírek kiszivárgása után a floridai ház közelében Trump-párti tüntetők jelentek meg, az AFP néhány képet is kiadott róluk, ilyeneket:

Trump-párti tüntetők Floridában – Fotó: Giorgio Viera / AFP or licensors
Trump-párti tüntetők Floridában – Fotó: Giorgio Viera / AFP or licensors

Jogi szempontból a házkutatás azt jelenti, hogy az FBI nyomozói meggyőztek egy bírót arról, hogy nyomós okuk van feltételezni, hogy bűnt követtek el, és erről a bűncselekményről lényegi információkat szerezhetnek meg a házkutatással. Ebből nem következik szükségszerűen az, hogy a szóban forgó bűncselekményt Trump követte el, csak az, hogy az ő ingatlanjában voltak az üggyel összefüggő bizonyítékok.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!