Házkutatást tartott az FBI Trump floridai rezidenciáján

2022. augusztus 9. – 06:21

frissítve

Házkutatást tartott az FBI Trump floridai rezidenciáján
Donald Trump háza a floridai Palm Beachen – Fotó: Marco Bello / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Helyi idő szerint hétfő délután a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomozói jelentek meg Donald Trump floridai rezidenciáján. A volt elnök a közösségi médiában közölt üzenetben megerősítette a sajtóhíreket. Az FBI nem kommentálta az intézkedést, és azt sem közölte, hogy milyen bírósági felhatalmazás alapján cselekedtek.

A New York Times értesülése szerint a hatóság emberei minősített iratokat kerestek, amelyeket a volt elnök hivatali idejének megszűnése után vitt magával. Más értesülések a házkutatást a 2021. január 6-i eseményekkel kapcsolják össze, amikkel kapcsolatban Georgia állam és az igazságügyi minisztérium párhuzamosan vizsgálódik.

Egybehangzó hírek szerint a házból 15 doboznyi irattal távoztak. A New York Times úgy tudja, a nyomozók egy széfet is feltörtek.

Donald Trump közleményében példátlannak nevezte a bejelentés nélküli házkutatást, ami még egyetlen korábbi elnökkel sem történt meg. A hatóság fellépése nem volt „sem szükséges, sem helyénvaló”, ügyészségi túlkapás és az igazságügyi rendszer fegyverként való felhasználása – írta a volt elnök.

Trump régóta vádolja az FBI-t azzal, hogy a demokraták sugallatára ellene dolgozik, bár az iroda jelenlegi igazgatóját, Christopher A. Wrayt éppen Trump nevezte ki 2017-ben. A volt elnöknél tartott házkutatás híre széles körű felháborodáshoz vezetett a Republikánus Pártban és az amerikai szélsőjobboldaliak között.

A hatósági intézkedés idején Donald Trump nem tartózkodott a floridai épületegyüttesben, Mar-a-Lagóban, épp New Yorkban volt. A Fox Newsnak Trump fia, Eric Trump azt mondta, ő értesítette apját a házkutatásról, és hogy a nyomozóknál a Trump elnöksége idején keletkezett dokumentumokat érintő házkutatási parancs volt. Elnöksége idején egyébként több vád is érte Trumpot arra vonatkozóan, hogy a minősített dokumentumokat sem rendeltetésüknek megfelelően kezeli, és sok olyan papírt is egyszerűen ledarál, amit a szabályok szerint az elnöki archívumra kellene bíznia.

A hírtelevíziók tudósításai szerint a házkutatásról szóló hírek kiszivárgása után a floridai ház közelében Trump-párti tüntetők jelentek meg, az AFP néhány képet is kiadott róluk, ilyeneket:

Trump-párti tüntetők Floridában – Fotó: Giorgio Viera / AFP or licensors
Trump-párti tüntetők Floridában – Fotó: Giorgio Viera / AFP or licensors

Jogi szempontból a házkutatás azt jelenti, hogy az FBI nyomozói meggyőztek egy bírót arról, hogy nyomós okuk van feltételezni, hogy bűnt követtek el, és erről a bűncselekményről lényegi információkat szerezhetnek meg a házkutatással. Ebből nem következik szükségszerűen az, hogy a szóban forgó bűncselekményt Trump követte el, csak az, hogy az ő ingatlanjában voltak az üggyel összefüggő bizonyítékok.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!