Nyolcvanezer turista rekedt egy kínai szigeten a járványügyi korlátozások miatt

2022. augusztus 7. – 09:48

Másolás

Vágólapra másolva

Több tízezren rekedtek a népszerű turistacélpontnak számító, Kínához tartozó Hainan-szigeten a kínai állami média szerint, miután a területen regisztrált koronavírus-fertőzöttek miatt vasárnap felfüggesztették a vasúti és légi közlekedést, írja az MTI. Az ország déli partjainál található szigeten több száz fertőzést jelentettek, emiatt leállították a tömegközlekedést is.

Helyi hatóságok szerint körülbelül 80 ezer turistát érintenek a lezárások, közülük mintegy 30 ezren hotelekben rekedt.

A közösségi médiára felkerült amatőr videófelvételeken az látható, hogy sok turista nem hajlandó elhagyni a repülőteret, és azt kiabálják, haza akarnak menni. A hatóságok válaszul hangosbemondókkal szólítják fel őket arra, hogy térjenek vissza a szállodákba. A CNN cikke szerint az ott rekedt turistáknak legalább hét napig kell maradniuk, és távozásuk előtt öt Covid-tesztet kell elvégezniük.

A sziget legdélibb városából, a kínai üdülőparadicsomból, Sanyából induló repülőjáratok több mint 80%-át törölték már szombaton, vasárnapra pedig a teljes vasúti közlekedést is leállították. A hatóságok ígéretet tettek arra, hogy a lehető leghamarabb megoldják a helyzetet, és kedvezményeket ajánlottak fel a szigeten rekedt turistáknak.

Bár a legtöbb országban lazítottak a járványügyi korlátozásokon, sok helyen pedig fel is oldották őket, Kína ragaszkodik zéró-Covid politikájához.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!