Nyolcvanezer turista rekedt egy kínai szigeten a járványügyi korlátozások miatt

2022. augusztus 7. – 09:48

Másolás

Vágólapra másolva

Több tízezren rekedtek a népszerű turistacélpontnak számító, Kínához tartozó Hainan-szigeten a kínai állami média szerint, miután a területen regisztrált koronavírus-fertőzöttek miatt vasárnap felfüggesztették a vasúti és légi közlekedést, írja az MTI. Az ország déli partjainál található szigeten több száz fertőzést jelentettek, emiatt leállították a tömegközlekedést is.

Helyi hatóságok szerint körülbelül 80 ezer turistát érintenek a lezárások, közülük mintegy 30 ezren hotelekben rekedt.

A közösségi médiára felkerült amatőr videófelvételeken az látható, hogy sok turista nem hajlandó elhagyni a repülőteret, és azt kiabálják, haza akarnak menni. A hatóságok válaszul hangosbemondókkal szólítják fel őket arra, hogy térjenek vissza a szállodákba. A CNN cikke szerint az ott rekedt turistáknak legalább hét napig kell maradniuk, és távozásuk előtt öt Covid-tesztet kell elvégezniük.

A sziget legdélibb városából, a kínai üdülőparadicsomból, Sanyából induló repülőjáratok több mint 80%-át törölték már szombaton, vasárnapra pedig a teljes vasúti közlekedést is leállították. A hatóságok ígéretet tettek arra, hogy a lehető leghamarabb megoldják a helyzetet, és kedvezményeket ajánlottak fel a szigeten rekedt turistáknak.

Bár a legtöbb országban lazítottak a járványügyi korlátozásokon, sok helyen pedig fel is oldották őket, Kína ragaszkodik zéró-Covid politikájához.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!