Éhségsztrájkol a Szajnába betévedt fehér delfin

2022. augusztus 7. – 10:47

Másolás

Vágólapra másolva

Néhány nappal ezelőtt egy beluga, vagy más néven fehér delfin jelent meg a Szajnában, eredeti élőhelyétől, a sarkvidéki tengerektől nagyon távol. Az állat nem nagyon eszik, így kevés esélye van, hogy visszatérjen északra, írta a BBC.

A belugát először kedden látták a Szajnában, Párizstól 70 kilométerre északnyugatra, és a folyón lefelé tartott. A szemmel láthatólag lesoványodott állatot megpróbálták visszafelé terelni, de eddig ez nem járt sikerrel.

Kutatók az állat egészsége miatt aggódnak, már fagyasztott heringet és élő pisztrángot is kínáltak a nagyjából négyméteres delfinnek, de nem fogadta el a táplálékot.

Most abban reménykednek, hogy ha vitaminokat fecskendeznek a belugába, akkor javul az étvágya, és ha elegendőt eszik, akkor visszaúszhat körülbelül 160 kilométert a La Manche csatornáig, ahonnan a sarkvidék felé veheti az irányt.

Éhségsztrájkol az eltévedt beluga – Fotó: Jean-francois Monier / AFP
Éhségsztrájkol az eltévedt beluga – Fotó: Jean-francois Monier / AFP

Lehetőségként az is felmerült, hogy az állatot egyszerűen kiemelik a folyóból, és elszállítják a tengerig, de jelenlegi egészségi állapotában ezt valószínűleg nem élné túl.

Szombaton apró foltok jelentek meg a beluga bőrén, de még a kutatók sem biztosak abban, hogy ez csak az édesvízre adott reakciója-e, vagy ez is annak a jele, hogy egyre rosszabb állapotban van az állat. Az eltévedt beluga lelkiállapota biztosan nem jó, szűrték le különböző jelekből kutatók: csak keveset jön fel a vízfelszínre, és jóval kevesebb dallamot használ, mint ahogy az megszokott.

Hogy nem véletlenül aggódnak a belugáért, azt egy másik eltévedt delfin esete is példázza. Május végén szintén a Szajnában egy elpusztult kardszárnyú delfint találtak, a kutatók szerint nagyon egyedül érezhette magát, és ezért abbahagyta az evést.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!