Zelenszkij szerint jó jel a gabonaszállító hajó kijutása Odesszából

2022. augusztus 2. – 09:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A tengerparti Odesszából hétfőn megindult az első gabonaszállító hajó azóta, hogy a Fekete-tenger ukrán vizeit blokád alá vonták az orosz erők, a Sierre Leone-i zászló alatt hajózó Razoni 26 ezer tonna kukoricát szállít Líbiába.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint ez az első pozitív jel, hogy enyhülhet a globális élelmiszerválság, de úgy gondolja, korai lenne ebből messzemenő következtetéseket levonni, és kár lenne abba az illúzióba esni, hogy az oroszok a jövőben nem fogják akadályozni az ukrán exportot. Zelenszkij azt mondta, a kikötőben megindult a forgalom és ezzel az agrárexport is, de hogy ez a jövőben is így legyen, és az oroszok betartsák a biztonsági előírásokat, az többek között az ENSZ és Törökország felelőssége is (a gabonaexportról és a biztonsági feltételekről július végén kötöttek megállapodást a felek).

Ukrajna a világ egyik legfontosabb kukoricaexportőre. Arról, hogy az ország gabonaexportja milyen hatással van a világpiacra, ebben a cikkünkben olvashat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!