Az amerikaiak szerint az oroszok nukleráis pajzsként használják a zaporizzsjai erőművet

2022. augusztus 2. – 09:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok szerint Oroszország „nukleáris pajzsként” használja Ukrajna legnagyobb atomerőművét, a zaporizzsjai erőművet, hiszen az ukránok ott nem tudják viszonozni a tüzet, mert ezzel nukleáris balesetet kockáztatnának, mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

Az ukrán atomenergia-hivatal, az Energoatom korábbi jelentése szerint az orosz hadsereg 14 nehéztüzérségi egységet helyezett el az atomerőmű területén. A fegyverek, a lőszerkészlet és robbanóanyagok veszélyesen közel vannak az erőmű jelenleg is működő reaktoraihoz, ami minden létező biztonsági előírást súlyosan megsért. Így gyakorlatilag garantált, hogy az ukránok nyugatról kapott precíziós, nagy hatótávolságú tüzérségi fegyvereitől biztonságban vannak – elvégre ki merne nekiállni egy működő atomerőműre lőni.

Az ukrán helyettes külügyminiszter minderre úgy reagált, erőteljes közös fellépés kell, hogy megakadályozzanak egy nukleáris katasztrófát, például a légvédelmi rendszerekkel légzárlatot kéne csinálni az ukrán atomerőművek felett. A nyugati országok ettől vonakodnak.

A zaporizzsjai erőmű Európa legnagyobb nukleáris létesítménye, de világszinten is top10-es. A hat reaktora egyenként másfélszer akkora teljesítményű, mint a teljes paksi atomerőmű. (Sky News)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!