Határátkelőket zártak le szerbek Koszovóban, az albánok lövöldözésről is beszéltek

2022. július 31. – 23:35

frissítve

Határátkelőket zártak le szerbek Koszovóban, az albánok lövöldözésről is beszéltek
Járművek zárják el az utat a koszovói-szerb határ közelében 2022. július 31-én – Fotó: Zylfije Adem Jakupi / Anadolu Agency via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Koszovó északi részén szerb etnikumú lakosok két fontos határátkelőhely közelében elzárták az utakat, írja a Szabad Európa Rádió. A térségben azért fokozódik a feszültség, mert hétfőtől léptek volna érvénybe a koszovói kormány új rendeletei, melyekkel a szerb rendszámtáblák és személyazonosító okmányok kiadását szabályozzák.

Frissítés 1:01: A koszovói kormány bejelentette, hogy harminc nappal, szeptember 1-jéig elhalasztják a két határozat végrehajtását. „Nemzetközi szövetségeseinkkel együttműködve vállaljuk, hogy a szerbiai határátkelőhelyeken harminc nappal elhalasztjuk a rendszámtáblákkal és okmányokkal kapcsolatos döntések végrehajtását azzal a feltétellel, hogy minden barikádot eltávolítanak és visszaállítják a teljes mozgásszabadságot” – áll a koszovói kormány közleményében.

A B92.net szerint a feszültség enyhült bejelentés után, amely szerint a rendelkezés életbe léptetését egy hónappal elhalasztják a koszovói hatóságok.

A koszovói kormány a közleményében azt is írta, hogy Szerbiát teszi felelőssé a történtekért, határozottan elítéli az észak-koszovói utak elzárását, és azt, hogy fegyveresek lövöldöztek. „Számos agresszív cselekmény történt vasárnap délután és este, amelyeket Belgrád uszított és készített elő” – áll a közleményben, amely megjegyzi, hogy Albin Kurti miniszterelnök, Vjosa Osmani köztársasági elnök, Donika Gërvalla-Schwarz külügyminiszter és Besnik Bislimi miniszterelnök-helyettes amerikai és európai tisztviselőkkel egyeztetett a döntés előtt. Jeffrey Hovenier amerikai nagykövetet név szerint is kiemelték.

A koszovói kormány korábban közölte, hogy augusztus 1-től a Szerbiából Koszovóba érkező utazóknak a szerbiai okmányaikat a Pristina által kiállított új, három hónapig érvényes utazási okmányokra kell cserélniük. Egy ideje már ezt a gyakorlatot alkalmazza Belgrád a Szerbiába látogató koszovói állampolgárok esetén.

Emellett augusztus 1-től új rendelet lépett volna életbe a rendszámtáblákkal kapcsolatban is. A Koszovóban élő szerb nemzetiségű állampolgárok a csaknem húsz évvel ezelőtti háború óta a szerb intézmények által kiadott rendszámokat használják, amelyeken a koszovói városok rövidítései szerepelnek. A koszovói kormány ezeket a rendszámokat illegálisnak tartja, de négy szerb többségű északi településen eddig megtűrte őket.

Pristina most viszont előírta volna, hogy ezeket a rendszámokat koszovói rendszámokra kell cserélni. Az eredeti határozat szerint az autótulajdonosoknak szeptember végéig kellene elvégezniük a változtatásokat.

A vita 2021 szeptemberében robbant ki, miután a koszovói hatóságok elrendelték, hogy a Szerbia felől Koszovóba lépő valamennyi járművezetőnek ideiglenes, 60 napos, nyomtatott rendszámtáblát kell használnia, válaszul a koszovói járművezetőkkel szembeni szerbiai intézkedésekre, amelyek 2008 óta, az ország Belgrádtól való függetlenségének kikiáltása óta vannak érvényben.

Tavaly a döntés bejelentése után az észak-koszovói szerbek járművekkel és rögtönzött barikádokkal zárták le a jarinjei és brnjaki határátkelőket. Erre a koszovói kormány rendőri egységeket küldött oda, Szerbia pedig katonai repülőgépeket és helikoptereket küldött a térségbe erődemonstrációs céllal.

Koszovó önállóságát eddig több mint száz állam ismerte el. Szerbia természetesen nem ismeri el Koszovó függetlenségét, csakúgy, mint a szerbekkel szövetséges Oroszország és Kína sem. Magyarország 2008-ban ismerte el Koszovó függetlenségét és vette fel vele a diplomáciai kapcsolatot. A legtöbb EU-s ország elismeri Koszovó önállóságát, de például Románia, Spanyolország vagy Szlovákia nem.

Az EU régóta próbál párbeszédet kezdeményezni a két balkáni ország között, de eddig nem sikerült elérni a kapcsolatok normalizálását. Az ország koszovói albán miniszterelnöke, Albin Kurti korábban kijelentette, hogy Koszovó 2022 végéig hivatalosan is kérelmezni fogja az EU-s tagságot, és Szerbia is szeretne az EU tagja lenni.

Vučić : Ha megpróbálják üldözni a szerbeket, akkor Szerbia győzni fog

Helyi idő szerint 21 órakor tévébeszédet tarott Aleksandar Vučić szerb elnök. Egyebek mellett arról beszélt, a békére törekednek, de ha Koszovóban elkezdenek szerbeket üldözni, megfélemlíteni vagy „gyilkolni”, akkor „győzni fog Szerbia”.

Aleksandar Vučić szerb elnök beszédet mond Belgrádban 2022. július 31-én – Fotó: Milos Miskov / Anadolu Agency via AFP
Aleksandar Vučić szerb elnök beszédet mond Belgrádban 2022. július 31-én – Fotó: Milos Miskov / Anadolu Agency via AFP

Albin Kurti koszovói kormányfő arról beszélt, hogy a szerb kormány által felügyelt „bűnözők” lövöldöztek Koszovó északi részén. Mindenkit nyugalomra intett, és arra figyelmeztetett, ne dőljenek be semmilyen dezinformációnak. Szembenézünk a sovinizmussal, és dolgozni fogunk a demokratikus köztársaságunkért – mondta.

A koszovói rendőrség tájékoztatása szerint néhány rendőri egységre tüzet nyitottak, de nem sérült meg senki. Több koszovói városban szóltak vasárnap a légvédelmi szirénák. Mitrovica albán és szerb részét összekötő hídra kiálltak az olasz KFOR-erők.

A NATO szükség esetén kész a beavatkozásra

A NATO parancsnoksága alatt működő Kosovo Force (KFOR) nemzetközi békefenntartó haderő vasárnap este közleményben reagált a koszovói helyzetre. Ebben azt írták, hogy felkészültek a beavatkozásra, amennyiben veszélybe kerül az észak-koszovói terület stabilitása.

„Az északi települések általános biztonsági helyzete feszült. A NATO vezette KFOR-misszió szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet, és készen áll a beavatkozásra, ha a stabilitás veszélybe kerül, összehangban az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1999. évi 1244-es határozatával” – áll a közleményben. Hozzáteszik, hogy a KFOR parancsnoka – aki jelenleg Kajári Ferenc vezérőrnagy – kapcsolatban áll valamennyi fő tárgyalópartnerével, beleértve a koszovói biztonsági szervezetek elöljáróit és a szerb védelmi főnököt is.

„A NATO továbbra is teljes mértékben támogatja a Pristina és Belgrád közötti normalizációs folyamatot az Európai Unió által közvetített párbeszéd révén, és felszólítja a feleket, hogy folytassák a tárgyalásokat. Ez kritikus fontosságú a regionális béke és biztonság szempontjából. A Balkánon nem lesz valódi kilátás egy jobb jövőre a jószomszédi kapcsolatok nélkül. A konstruktív párbeszéd kulcsfontosságú a regionális stabilitás szempontjából. A KFOR minden szükséges intézkedést megtesz annak érdekében, hogy Koszovóban mindenkor biztonságos környezetet biztosítson, összhangban az ENSZ megbízatásával” – írja a KFOR közleménye.

A KFOR élén tavaly októberben történt parancsnokságváltás, az olasz Farnco Federici tábornoktól a magyar Kajári Ferenc vezérőrnagy vette át a parancsnokságot. A koszovói békefenntartó misszió történetében most először irányítja magyar parancsnok a NATO 22 éve működő misszióját, amelyhez 28 ország mintegy négyezer katonát ajánlott fel.

Oroszország is megszólalt

Az orosz külügyminisztérium felszólította Pristinát, hogy hagyjon fel a provokációkkal és tartsa tiszteletben a koszovói szerbek jogait – írja az Interfax orosz hírügynökség.

Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője vasárnap este azt közölte, hogy Pristina szándékosan súlyosbítja a helyzetet Koszovóban. Ezen kívül felszólította „Pristinát és a mögötte álló Egyesült Államokat és az EU-t, hogy hagyják abba a provokációkat és tartsák tiszteletben a szerbek jogait”. Zakharova szerint a koszovói események alakulása azt bizonyítja, hogy az Európai Unió közvetítői küldetése kudarcot vallott.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!