Oroszország beengedi az ENSZ és a Vöröskereszt szakértőit, hogy kivizsgálják a börtönben meghalt hadifoglyok halálát

2022. július 31. – 12:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország vasárnap felkérte az ENSZ és a Vöröskereszt szakértőit, hogy vizsgálják ki a Moszkva által támogatott szakadárok által fogva tartott több tucat ukrán fogoly halálát, írja a Reuters.

Ukrajna és Oroszország egymást vádolja a péntek reggeli rakétacsapás vagy robbanás miatt, a kelet-donyecki Olenivka városában több tucat ukrán hadifogoly halt meg.

Az orosz védelmi minisztérium közzétette az 50 meghalt és a 73 megsebesült ukrán fogoly adatait. Állításuk szerint a támadást egy amerikai gyártmányú HIMARS rakétarendszerrel az ukránok hajtották végre.

Az ukrán fegyveres erők tagadják ezt, szerintük az orosz tüzérség vette célba a börtönt, hogy ne tudódjon ki a foglyokkal való kegyetlen bánásmódjuk. Dmitro Kuleba külügyminiszter pénteken háborús bűntettnek nevezte az akciót.

A Reuters újságírói megerősítették a börtönben történt halálesetek tényét, de eddig még nem tudták ellenőrizni az eltérő verziók valóságtartalmát. Az ENSZ közölte, hogy kész szakértőket küldeni, ha mindkét fél beleegyezését adja.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!