Megvonhatják az egyik utolsó független orosz újság médialicenszét

2022. július 29. – 10:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Beperelte az orosz állami kommunikációs felügyelet (Roszkomnadzor) az egyik utolsó független orosz újságot, a Novaja Gazetát. A cég közleménye szerint az állami szerv azt akarja elérni, hogy vonják meg a híportál médialicenszét.

A Novaja Gazeta már korábban, március végén felfüggesztette működését, miután megkapta második figyelmeztetését a Roszkomnadzortól. A hivatal azt kifogásolta, hogy az újság nem nevezett egy civil szervezetet külföldi ügynöknek.

Július 15-én a Novaja Gazeta bejelentette, hogy Novaja Raszkaz-Gazeta, röviden NO néven új lapot indít. A Roszkomnadzor hét nappal az indulás után blokkolta a weboldalt.

2000 óta a lap hét újságíróját gyilkolták meg, Anna Politkovkszkaját például Putyin elnök születésnapján lőtték agyon. A Novaja Gazeta jelenlegi főszerkesztője az a Dmitrij Muratov, aki tavaly megkapta a Nobel-békedíjat. Muratovnak megüzente Putyin a díja után, hogy a kitüntetés nem védi meg törvénysértés esetén.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!