A spanyol miniszterelnök a kánikula miatt felszólította az embereket, hogy ne viseljenek nyakkendőt

2022. július 29. – 23:20

Másolás

Vágólapra másolva

Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök felszólította a köz- és magánszektorban dolgozókat, hogy hagyjanak fel a nyakkendők viselésével. Pénteken Madridban 36, Sevillában pedig 39 fokot mértek, írja a BBC.

Sanchez egy madridi sajtótájékoztatón mutatott rá, hogy ő sem visel nyakkendőt, emellett azt szeretné, ha az ő munkatársai és úgy alapból, a spanyol emberek sem viselnék a kánikulában.

A miniszterelnök hozzátette, a kérésnek energiatakarékossági vonzata is van, ugyanis ha nem viselnek nyakkendőt, „az embereknek nem lesz olyan melegük, ritkábban fognak klímát használni, így az energiaköltség is csökken”. Sanchez hozzátette, hogy a kormánya „sürgős energiatakarékossági intézkedéseket fog hozni hétfőn” a háborús helyzet hatására.

Nyakkendőügyben nem Spanyolország volt az első, 2011-ben Japán bevezette a „Super Cool Biz” kampányt, amely arra ösztönözte az irodai dolgozókat, hogy nyáron lazább ruhákat viseljenek. Az Egyesült Királyságban az alsóház a kánikula idejére mellőzte az öltönyöket.

Franciaország a hetekben új energetikai törvényeket hozott, az intézkedések az Európai Bizottság 210 milliárd eurós tervének részét képezik, amely célja a megújuló energiaforrások fellendítése, az európai országok orosz gáztól való függésének csökkentése. Az elmúlt néhány hét rendkívül magas hőmérséklete arra késztette a kormányokat világszerte, hogy gondolják újra energiafelhasználásukat környezetvédelmi és költségtakarékossági szempontból is.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!