Frans Timmermans: Egy faj vagyunk

2022. július 27. – 15:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Mindannyian mások vagyunk, más a bőrünk, nyelvünk, kultúránk, meggyőződéseink. És mégis mindannyian ugyanannak a fajnak vagyunk a részei, az emberi fajnak. A rasszizmus egy mérgező politikai találmány. Ne legyen helye Európában, ahol az erőnk a sokszínűségből fakad”

posztolta ki a Twitterre Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke. A bejegyzést a Bizottság hivatalos Facebook-oldalán is megosztották, mindenféle kommentár nélkül.

Timmermans posztja nyilvánvalóan Orbán Viktor tusványosi beszédére reagál, amikor a magyar miniszterelnök azt mondta:

„Mi nem vagyunk kevert fajúak.”

Mint arról beszámoltunk, kedden lemondott Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki megbízott Orbán Viktor tusványosi beszédének tartalma miatt, aminek egy része szerinte „tiszta náci szöveg”. Lapunknak azt is elmondta: „Faji alapon meghatározni bárkit, hát álljon meg a menet, ezt csinálta Hitler.”

A miniszterelnök sajnálattal vette tudomásul a lemondást, és kijelentette: „Fölfogásom szerint a Jóisten minden embert a saját képmására teremtett. Ezért a magamfajták esetében a rasszizmus ab ovo ki van zárva.”

Orbán Viktor tusványosi beszédét ebben a cikkben foglaltuk össze, itt pedig meg is nézheti a nagy port kavart előadást:

A beszéd után azt írta az országos főrabbi Orbánnak: „Csak egyetlen faj él e földön, a Homo sapiens sapiens.” És bejelentkezett hozzá a magyarországi zsidó szövetség elnöke. Az ellenzéki pártok is kiakadtak Orbán fajelméleti fejtegetésén. Sőt, „fajvédő, avagy nyilasbeszédnek” minősítette a Roma Parlament elnöksége a tusványosi beszédet.

Ugyanakkor Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke szerint alapvetően egy Európa-párti beszédet mondott Orbán Tusványoson.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!