Bocsánatot kért Ferenc pápa a kanadai őslakos gyerekeket ért bántalmazások miatt

2022. július 26. – 12:21

Másolás

Vágólapra másolva

Bűnbánati zarándoklaton vett részt Ferenc pápa Kanadában, ahol egy szertartáson a kanadai őslakos gyerekek ellen elkövetett abúzusokért kért bocsánatot – írja a Guardian.

Ahogyan arról korábban mi is írtunk, tavaly júniusban 215 gyerek maradványait találták meg egy kanadai bentlakásos iskola mellett. Ilyen, a katolikus egyház által fenntartott intézményekbe a 19. század elejétől kényszerítették az őslakosok gyerekeit. Ezekben az iskolákban akarták ugyanis felgyorsítani az asszimilációjukat, amelynek során elszakították őket a családjaiktól. Az iskolákban számos fizikai és szexuális bántalmazást is elszenvedtek egészen az 1990-es évekig.

Ferenc pápa ötnapos látogatásának első programja volt, hogy részt vett egy őslakos gyülekezet templomában megtartott szertartáson. Ezen „szégyenletesnek” nevezte a gyerekek elleni bűnöket, amelyeket az egyház és az egyházközösség tagjai követtek el, de – tette hozzá – az akkori kormányok tudtával tették ezt.

A pápa a bentlakásos iskolák „katasztrofális hibáiról” és „gonoszságáról” is beszélt, bocsánatot kérve a gyermekek tízezreit bántalmazó rendszer túlélőitől. az őslakos vezetők és a bentlakásos iskolák túlélőinek jelenlétében mondott bocsánatkérése már a második alkalom, hogy az egyház múltbeli tetteiért vezekel.

Ferenc pápa fejdíszt kap a kanadai őslakos közösségek vezetőitől – Fotó: Handout / VATICAN MEDIA / AFP
Ferenc pápa fejdíszt kap a kanadai őslakos közösségek vezetőitől – Fotó: Handout / VATICAN MEDIA / AFP

„Mélységesen sajnálom azokat a gonoszságokat amelyeket oly sok keresztény követett el az indián népek ellen” – mondta a 85 éves egyházfő. Beszédében a „gyarmatosító mentalitás” több generációra kiható, katasztrofális hatását is megemlítette.

Ferenc pápa ottléte alatt egy temetőt is meglátogatott, ahol az áldozatok nyugszanak, majd a szertartás végén egy fejdíszt is kapott őslakos közösségek vezetőitől.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!