Bűnösnek találták Steve Bannont, Trump volt főtanácsadóját

2022. július 22. – 22:56

frissítve

Bűnösnek találták Steve Bannont, Trump volt főtanácsadóját
Steve Bannon a bíróság épülete előtt 2022. július 22-én – Fotó: Chip Somodevilla / Getty Images via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Egy szövetségi esküdtszék bűnösnek mondta ki Steve Bannont, Donald Trump volt amerikai elnök egykori tanácsadóját, amiért az idézés ellenére sem tanúskodott annak a vizsgálóbizottságnak, ami a 2021. január 6-i eseményeket vizsgálja.

Bannont tavaly novemberben idézte be a bíróság, miután nem állt elő a dokumentumokkal az októberi határidőig. A bizottság szerint Bannonnak fontos szerepe lehetett a Capitolium ostromában, ott volt abban a szállodai szobában a zavargások előtt egy nappal, ahol Trump több belső embere is jelen volt, egy podcastban pedig napokkal korábban azt mondta, hogy „el fog szabadulni a pokol” január 6-án.

Az Egyesült Államok képviselőházának vizsgálóbizottsága nagyszabású meghallgatássorozatot tart a Capitolium 2021. január 6-i megrohanásáról és az elnökválasztáson vesztes Donald Trump kvázi-puccskísérletéhez vezető eseményekről. A meghallgatásokról itt írtunk korábban összefoglalót.

Bannon akár két évet is kaphat a bíróság akadályozásáért.

Bannon Magyarországon is járt, 2018-ban az Átlátszó szerint húszezer dolláros gázsiért lépett fel a Várkert Bazárban az Európa jövője nevű konferencián, amit a Külgazdasági és Külügyminisztérium szponzorált.

Bannon volt a Breitbart News nevű amerikai szélsőjobboldali hírportál alapítója. Ő volt Trump választási kampányának igazgatója, az elnökkel tartott a megválasztása után is, de 2017-ben távozott a Fehér Házból.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!