Joe Biden koronavírusos

2022. július 21. – 18:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden Covid-tesztje pozitív lett – jelentette be a Fehér Ház szóvivője. A 79 éves amerikai elnök négy oltáson van túl (ahogy az amerikaiak nagy része, ő is a Pfizer vakcináját kapta), a hivatalos közlemény szerint a tünetei nagyon enyhék, de a biztonság kedvéért a Paxlovid nevű antivirális szerrel kezelik. A first lady, Jill Biden tesztje negatív. Az elnököt és közvetlen környezetét rendszeresen tesztelik, a legutóbbi negatív eredményt e hét keddjén produkálta.

Az elnök folytatja a munkát a Fehér Házban, de szigorú távolságtartás mellett, a személyes találkozókat online-ra cserélve. Biden nyilvános programjait és utazásait lemondták a fertőzés miatt. Az elnök ma Pennsylvaniába utazott volna egy nagygyűlésen a fegyvertartás szigorításával kapcsolatban tartani egy beszédet, majd Delaware-ben, az otthonában töltötte volna a hétvégét.

Az elmúlt hetekben az USA-ban lassan újra növekedésnek indult a covidos fertőzöttek száma, a tavaszi időszak napi 10 ezer alatti számai után most már 120-130 ezer új esetet jelentenek naponta. A halálozások száma azonban nem nőtt ezzel párhuzamosan, ami azt jelenti, hogy az aktuálisan terjedő variáns enyhébb betegséget okoz, illetve a 80% közelében járó átoltottsági arány miatt is jobb a helyzet most.

Az elmúlt hónapokban az amerikai kormány több fontos tagja is átesett a fertőzésen, így az alelnök Kamala Harris és a külügyminiszter Antony Blinken is. Az előző elnök, Donald Trump is átesett a fertőzésen, míg hivatalban volt, még 2020 októberében, pár héttel a választás előtt, amit aztán elbukott.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!