Közel félmillió dollár értékű Picasso-vázlatot foglaltak le az ibizai repülőtéren

2022. július 19. – 12:19

Másolás

Vágólapra másolva

A spanyol hatóságok lefoglaltak egy több mint 460 000 dollár értékű Picasso-vázlatot, miután egy Svájzból Ibizára utazó férfi nem jelentette azt a vámhatóságnál, írja a CNN.

Az utas Svájcból érkezett az ibizai repülőtérre, ahol azért vizsgálták át a poggyászát a repülőtér munkatársai, mert svájci kollégáik előzetesen arról tájékoztatták őket, hogy az egyik légitársaság utasa „olyan körülmények között vitt magával egy műalkotást, amelyeket gyanúsnak tartottak”.

Ezért amikor a férfi megpróbált áthaladni a zöld sávon az ibizai repülőtéren, jelezve, hogy nincs nála semmi, amit be kellene jelentenie, a vámosok megállították és átvizsgálták a poggyászát, amiből előkerült a vázlat.

Az utas először azzal védekezett, hogy a vázlat csekély értékű másolat, ennek igazolására egy kézzel készített számlát is bemutatott az ellenőröknek, ami 1500 svájci frankról (1534 dollár) szólt.

A poggyász alaposabb átvizsgálása során viszont egy második nyugta is előkerült, amelyet egy zürichi művészeti galéria állított ki, és ami már jóval nagyobb összegről, 450 000 svájci frankról (megközelítőleg 461 000 dollár) szólt.

A vázlatot múzeumi szakemberek is megvizsgálták, akik megállapították, hogy eredeti Picasso alkotás. A szakemberek azt is igazolták, hogy az 1966-os „Trois personnages” (Három alak) című vázlatrajz piaci értéke megfelel a galéria számláján szereplő összegnek.

Az Európai Unión kívülről, köztük Svájcból, Spanyolországba behozott áruk vám- és áfakötelesek. Mivel a vázlat értéke meghaladja a 150 000 eurót (152 000 dollár), az esetet csempészési kísérletként kezeli a spanyol adóhivatal.

Az 1881-ben Spanyolországban született Picasso közel 13 500 festményt és körülbelül 100 000 nyomatot és metszetet készített élete során. Termékeny vázlatkészítő volt, rajzai rendszeresen tűnnek fel különböző aukciósházak árverésein. 2017-ben a „Le Viol” („Az erőszak”) című, 1940-es tusrajza csaknem 8,7 millió dollárért kelt el a New York-i Sotheby's árverésén.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!