Amerika 108 000 000 dollárnyi bosszúságot okoz Pekingnek

2022. július 16. – 08:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma jóváhagyta, hogy Washington 108 millió dollár (mintegy 43 milliárd forint) értékben adjon el katonai felszerelést és technikai-logisztikai szolgáltatásokat Tajvannak. Washington szerint a tervezett megállapodás célja az, hogy „hozzájáruljon a sziget katonai képességeinek fenntartásához”.

Az egyezség tankok és harci járművek alkatrészeire, valamint technikai-logisztikai támogatásra terjed ki. A felszerelést Tajvan kérte amerikai képviseletén keresztül.

A tajpeji védelmi minisztérium szombaton azt közölte, hogy a megállapodás egy hónapon belül megvalósulhat. Hangsúlyozták: a növekvő kínai katonai fenyegetés árnyékában a felszerelések megfelelő karbantartása ugyanolyan fontos, mint az új fegyverek beszerzése.

Idén ez a negyedik hasonló megállapodás Washington és Tajpej között. Az Egyesült Államok legutóbb június 8-án engedélyezte, hogy Tajvan 120 millió dollár értékben hajóalkatrészeket vásároljon tőle.

Az Egyesült Államoknak csak nem hivatalos kapcsolatai vannak a szigettel, de egy 1979-es szerződés értelmében jogilag köteles támogatni a sziget védelmi képességeinek kiépítését. Kína saját területe részeként tekint Tajvanra, annak ellenére, hogy 1949 óta független kormánya van. Peking korábban leszögezte: ha kell, erővel gondoskodik az újraegyesítésről. (MTI)

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!