Azzal hitegették az orosz anyát, hogy jól van a fia, de kiderült: akkor már rég meghalt

2022. július 14. – 11:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Február 20-án, a háború kirobbanása előtt négy nappal beszélt utoljára a fiával Valja, egy orosz édesanya, akit a BBC szólaltatott meg. (Az édesanya nem saját nevén szerepel, a retorziótól tartva névtelenül nyilatkozott.) A fiú egysége akkor az ukrán határ mellett volt, hivatalosan, hadgyakorlaton.

A háború kirobbanása után több mint egy héttel egy őrmester telefonált a fia bázisáról, Valja szerint az összes szülőt felhívhatta. Megnyugtatta, hogy a fiú jól van, a hívások márciusban ismétlődtek.

Végül üzenetet küldött neki egy férfi, aki azt állította magáról, hogy a fia barátja. Az üzenet az volt, hogy a fiú meghalt.

Valja telefonálásba kezdett, végül elérte az őrmestert, aki elárulta: utoljára február 23-án találkozott a fiúval. Valja kérdésére, hogy miért nyugtatgatta őt márciusban, ha nem is tudott semmit a fiúról, ezt válaszolta: „Sajnálom, én csak egy őrmester vagyok.”

Valja ezután hiába próbált a katonaságtól, minisztériumtól információt kicsikarni, csak annyit közöltek: a fiú részt vett a különleges katonai műveletben és eltűnt.

Valja szerint nem mindenkit fertőzött meg az orosz állami propaganda, hiába állítják be Ukrajnát agresszornak. Kapcsolatban áll édesanyákkal, akik dühösek a hatóságokra, békét akarnak és gyűlölik Vlagyimir Putyint. Szerinte a harcoló fiúk mind vidékiek, moszkvaiak, kormánytisztviselők gyerekei nincsenek köztük.

Valja a BBC-vel folytatatott beszélgetés alatt kapott hivatalos értesítést arról, hogy fiát megölték Ukrajnában.

Orosz katonák holttestei egy hűtővagonban Kijev mellett – Fotó: Hiroto Sekiguchi / Yomiuri / AFP
Orosz katonák holttestei egy hűtővagonban Kijev mellett – Fotó: Hiroto Sekiguchi / Yomiuri / AFP

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!