Macron: Moszkva fegyverként használja a földgázszállítás csökkentését

2022. július 14. – 18:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Oroszország az Európába irányuló földgázszállítás csökkentését fegyverként használja az Ukrajnával vívott háborújában” – mondta Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön. Hozzátette: Franciaország célja, hogy minél hamarabb orosz gáz nélkül boldoguljon, mivel nem látszik az ukrajnai háború mielőbbi befejezése.

Macron a francia nemzeti ünnep, a Bastille-nap alkalmából adott tévéinterjúban azt mondta, hogy Franciaország már most diverzifikálja energiaellátásának forrásait, és készleteket halmoz fel télre. „Oroszország már megkezdte a gázszállítások leállítását az Északi Áramlat 1 gázvezeték lezárásával” – mondta Macron a TF1 csatornának, utalva arra, hogy Oroszország karbantartási okokból szünetelteti a gázszállítást a Balti-tenger alatt húzódó vezetéken.

Emmanuel Macron francia elnök a Bastille-napi nemzeti ünnepen 2022. július 14-én, Párizsban – Fotó: Sarah Meyssonnier / Reuters
Emmanuel Macron francia elnök a Bastille-napi nemzeti ünnepen 2022. július 14-én, Párizsban – Fotó: Sarah Meyssonnier / Reuters

Az orosz energiáról való átállás azt jelenti, hogy „a nyár és az ősz eleje valószínűleg nagyon kemény lesz” – figyelmeztetett Macron, aki szerint a jövőben teljesen nélkülözni kell majd az orosz gázt. Azt mondta, Franciaország fokozza a Norvégiából, Katarból, Algériából és az Egyesült Államokból érkező gázszállításokat, és felhalmozza a gáztartalékokat, amelyek „őszre közel 100 százalékosak lesznek”.

Macron energiatakarékosságra és az energiapazarlás felszámolására szólította fel a hatóságokat, a fogyasztókat és az ipart. Az elnök ígérete szerint a kormány példaként szolgálna a magánszektor szereplői számára, „azáltal, hogy gondoskodunk arról, hogy kevesebb energiát fogyasszunk”. Szerinte „ehhez a visszafogottsághoz szolidaritásra lesz szükség polgárok részéről”. Macron szerint a kevesebb energia felhasználása jó dolog „az éghajlat és az energiafüggetlenségünk szempontjából is”.

Macron azt is megerősítette, hogy Franciaország többet fog befektetni az atomenergia-ágazatba, amely jelenleg Franciaország villamosenergia-szükségletének mintegy 70 százalékát biztosítja. „Az atomenergia fenntartható megoldás, mind Franciaország, mind más országok számára” – mondta.

(AFP)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!