Bill Gates rekordösszeget, 20 milliárd dollárt adományozott alapítványának

2022. július 13. – 21:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Rekordösszeget, 20 milliárd dollárt, azaz 8100 milliárd forintot adományozott Bill Gates, amerikai üzletember a Bill és Melinda Gates Alapítványnak, így az alapítvány teljes tőkéje már 70 milliárd dollár – írja a Fortune.

„Ahogy a jövőbe tekintek, úgy tervezem, hogy gyakorlatilag a teljes vagyonomat az alapítványnak adom, (...) végül lekerülök a világ leggazdagabb embereinek listájáról”

– mondta Gates szerdán, amit az Insider idéz.

Az alapítványt az üzletember közösen hozta létre volt feleségével, Melinda Gatesszel még 2000-ben.

Gates szerint a közelmúltban világszerte rengeteg kihívással kellett szembenéznie az emberiségnek: ilyen a Covid-19-világjárvány, amit „a történelem egyik legnagyobb visszaesésének” nevezett, vagy a növekvő infláció, a súlyosbodó éghajlatváltozás, és az ukrajnai háború, ami „az egész világ számára óriási tragédia”.

„Az elmúlt néhány év hatalmas globális visszaesései ellenére hihetetlen hősiességet és áldozatvállalást látok szerte a világon, és hiszem, hogy a fejlődés lehetséges”.

2020-ban 49,9 milliárd dollár alaptőkéje volt az alapítványnak, így két év alatt jócskán megnövelték a forrásaikat. Ebből a pénzből az éghajlatváltozás mérséklésére, az élelmiszerhiány visszaszorítására, a gyermekhalálozás csökkentésére, az oktatáshoz való egyenlő hozzáférésre, a nemek közötti egyenlőség elérésére, valamint a jövőbeni világjárványok megelőzésére és az újonnan megjelenő betegségek felszámolására szeretnének összpontosítani.

Az alapítványt Warren Buffett üzletember is támogatta, 3,1 milliárd dollárral. 2026-ra az a cél, hogy évi 9 milliárd dollárt tudjanak jótékony célra fordítani.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!