A WHO szerint messze van még a koronavírus-járvány vége

2022. július 13. – 11:22

A WHO szerint messze van még a koronavírus-járvány vége
Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz – Fotó: a WHO Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Messze van még a koronavírus-járvány vége az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója szerint, aki keddi sajtótájékoztatóján úgy vélte, a világ feladata továbbra is a járvány visszaszorítása. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz Genfben, a WHO Covid-–19 vészhelyzeti bizottságának járványügyi értékelése kapcsán leszögezte: a Covid–19 továbbra is globális egészségügyi vészhelyzetnek minősül.

Az MTI beszámolója szerint hozzátette: mivel növekszik a vírus miatt kórházban ápoltak száma, így a kormányoknak ismét alkalmazniuk kell a már jól bevált járványügyi rendelkezéseket és módszereket, például a maszkviselést, a szellőztetést és a kezelési eljárásokat.

Múlt hét pénteki ülésén a bizottság felhívta a figyelmet arra, hogy a világ több térségében nőtt az újonnan regisztrált fertőzöttek száma, kiemelve, hogy e térségekben egyelőre nincsenek érvényben szigorúbb közegészségügyi rendelkezések.

A bizottság emellett hozzátette, hogy mivel csökkent a koronavírus-mintákon végzett génszekvenálások, illetve a tesztek száma, nehezebb felmérni az új vírusvariánsok hatásait, jóllehet az új mutációk akár veszélyesebbek is lehetnek a jelenlegieknél. Még úgy is, hogy kevésbé követik figyelemmel a vírus terjedését, az utóbbi két hétben harminc százalékkal nőtt világszerte az újonnan regisztrált esetek száma, elsősorban az omikron variáns BA.4 és BA.5 alvariánsai miatt – olvasható a bizottság jelentésében.

Ugyancsak kedden a WHO európai irodája a második emlékeztető oltás felvételét ajánlotta az időseknek és a veszélyeztetett csoportba tartozóknak. Hans Kluge, szervezet európai regionális igazgatója az ajánlást azzal indokolta, hogy a kontinensen nő az újonnan regisztrált koronavírusos megbetegedések száma.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!