Órák óta lezárva tartják a budapesti Margit hidat a katatörvény ellen tüntetők

2022. július 12. – 14:52

frissítve

Órák óta lezárva tartják a budapesti Margit hidat a katatörvény ellen tüntetők
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább ezren tüntettek az új katatörvény ellen a budapesti parlament előtt, a Kossuth téren kedden délelőtt, majd a demonstrálók elfoglalták a Margit hidat, tudósít a Telex. Információk szerint a törvényjavaslat sürgősségi vitája, illetve a zárószavazás kijelölt, kora délutáni időpontjáig kívánják blokkolni a magyar főváros egyik legforgalmasabb hídját.

A tüntetés Facebook-eseményén kedd délelőttig közel háromezren jelezték részvételi szándékukat. A tüntetés hivatalosan 10 órakor kezdődött, ekkor több százan voltak a téren. A Telex helyszíni tudósítóinak beszámolói alapján a tüntetésnek nem volt konkrét programja, és felszólalókkal sem terveztek. A tüntetők szellősen álldogáltak, és kis csoportokban beszélgettek, néhányuknál egy-egy transzparens is volt. Később a „Ne szavazd meg!” rigmust skandálták. A tömegben több ételfutár is volt, akiket különösen érzékenyen érintene a törvénymódosítás.

A magyar kormány hétfőn nyújtotta be az új katatörvényt, amelyet kedden már el is fogadhatnak, ugyanis Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a kormány nevében azt kérte az Országgyűlés elnökétől, hogy a törvényjavaslatot kivételes eljárásban tárgyalják.

Az új törvényjavaslat 18 millió forintra emelné a katás bevételi értékhatárt, az adó mértéke minden kisvállalkozónak havi 50 ezer forint lesz. Ugyanakkor a jövőben csak azok a kisadózó vállalkozások választhatnák ezt az adózási formát, akiknek csak magánszemélyektől származik bevétele. Ez alól kivételt egyedül a taxisok jelentenek. A magyar kormány ezzel gyakorlatilag megszüntetné a katát.

Frissítés: A benyújtástól számítva alig több mint huszonnégy órával a Fidesz által elfogadott törvény miatt szeptembertől rengeteg kisvállalkozónak kell újratervezni az adó- és pénzügyeit.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!