Dallasba hívták Orbánt, hogy nyitóbeszédet mondjon a texasi CPAC konzervatív rendezvényen

2022. július 11. – 15:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Augusztus 4-ére a texasi Dallasba hívták Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, hogy nyitóbeszédet tartson a texasi CPAC-en (Conservative Political Action Conference) – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn. A Dallasban rendezett konferencia a világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényének, a CPAC-nek a szatelliteseménye, amilyen a májusban Budapesten megrendezett CPAC Hungary volt.

Az esemény hivatalos oldalán még nincs ott a felszólalók között a magyar miniszterelnök, viszont Donald Trump volt amerikai elnök már igen. Az MTI előtt pár perccel a Daily Caller is megírta, hogy Orbán felszólal az eseményen. A Daily Caller az egyik legolvasottabb, erősen jobboldali híroldal Amerikában, amelyet Tucker Carlson, a Fox News műsorvezetője alapított.

A CPAC 1974-ben alapított jobboldali politikai dzsembori, melyet az Amerikai Konzervatív Unió (ACU) rendez meg; és a közel fél évszázados története során az ACU legnépszerűbb, több tízezer konzervatívot megmozgató eseményévé nőtte ki magát, írja az eseményről az MTI.

Az utóbbi években igazi franchise-zá nőtte ki magát a konferencia. Az elmúlt években rendeztek kisebb szatellitkonferenciákat Japánban, Ausztráliában, Brazíliában, Izraelben és májusban Magyarországon is. Most pedig Texas rendez majd magának mini CPAC-et.

Orbán Viktor az Európában elsőként megrendezett CPAC Hungaryn is beszédet mondott idén májusban, a budapesti Bálnában. Az eseményre rövid videóüzenetet küldött Donald Trump és Tucker Carlson, az amerikai Fox News rasszista megnyilvánulásairól és az elnökválasztás utáni dezinformációkról ismert műsorvezetője is. A konferencia megnyitóján Tóth Gabi a magyar, Vastag Csaba pedig az amerikai himnuszt énekelte.

Az esemény az amerikai jobboldal éves szuperkonferenciájának magyar mini kiadása volt, amin gyakorlatilag egy befolyásosabb republikánus politikus sem vett részt. A konferenciát az Alapjogokért Központ szervezte, ami a 2013-as megalakulása óta „kutató-elemző központként” állami milliárdokból épül, és csak a 2022-es működésére kétmilliárd forintnyi közpénzt kapott.

Ezen szólalt fel Orbán Viktor is, aki arról beszélt, mindig jó, ha az ember barátok között beszélhet, majd felemlegette, hogy pár napja alakíthatta meg az ötödik kormányát. Ezután kommunistákról, posztkommunistákról, liberálisokról, LMBTQ-propagandáról és a saját sikerének receptjéről beszélt. Az erről szóló cikkünket itt olvashatja el újra.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!