Zelenszkij visszahívta több nagykövetét, köztük Budapestről Ljubov Nepopot

2022. július 9. – 19:25

frissítve

Zelenszkij visszahívta több nagykövetét, köztük Budapestről Ljubov Nepopot
Ljubov Nepop a Partizán interjújában – Forrás: Partizán / YouTube

Másolás

Vágólapra másolva

Zelenszkij több elnöki utasítást is adott ki ma, köztük több országból, így Magyarországról is visszarendeli nagykövetét, ahogy az a „L. Nepop felmentéséről Ukrajna rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagyköveti posztjáról” című utasításban olvasható.

hasonlóan járt a

Frissítés: Szombat este posztolt videójában Zelenszkij ukrán elnök kitért a mai elnöki rendeleteiben bejelentett nagyköveti cserékre is.

„Ma aláírtam néhány nagykövet elbocsátásáról szóló rendeletet.

A nagykövetek cseréje a diplomáciai életben bevett gyakorlat része.

A Csehországba, Németországba, Magyarországra, Norvégiába és Indiába kinevezendő jelölteket a külügyminisztérium készíti fel” – mondta Zelenszkij szokásos esti beszédében.

Szijjártó Péter még áprilisban bekérette Nepopot, a külügy tudatta az ukrán nagykövettel, hogy szerintük Ukrajna vezetői részéről több igaztalan vád is elhangzott Magyarországgal szemben. Nepop április elején arról beszélt, hogy:

  • ha Magyarország rubelben fizet az orosz gázért, azzal segíti Moszkvát,
  • ha a magyarok azt kérik, hogy Ukrajna adja fel a harcot, azzal szerinte tulajdonképpen „azt kívánják, hogy orosz erőszak, kínzás és hátrakötött kézzel tarkón lövés áldozatai” legyenek az ukránok,
  • megdöbbentette, hogy amíg „csendben történt az orosz nagykövet berendelése”, addig milyen sokat kommunikálták az ő berendelését.



Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!