Moszkvában hét év börtönre ítéltek egy orosz ellenzékit, aki bírálta az Ukrajna elleni háborút

2022. július 8. – 16:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy moszkvai bíróság hét év börtönre ítélt egy ellenzéki tanácsost, amiért az nyilvánosan bírálta az Ukrajna elleni háborút, írja a Guardian. Ez az első hosszú távú börtönbüntetés, amelyet a háború kritikáját korlátozó új törvények alapján szabtak ki. Alekszej Gorinov ügyvédet, a moszkvai Krasznoszelszkij kerületi tanács képviselőjét áprilisban tartóztatták le azzal a váddal, hogy „tudatosan hamis információkat” terjesztett az orosz hadseregről.

Alekszej Gorinov a bíróságon a „Szükségetek van még erre a háborúra?” feliratú táblával a kezében – Fotó: Kirill Kudryavtsev / AFP
Alekszej Gorinov a bíróságon a „Szükségetek van még erre a háborúra?” feliratú táblával a kezében – Fotó: Kirill Kudryavtsev / AFP

A hatóságok szerint Gorinov azzal követte el a bűncselekményt, hogy egy ellenzéki képviselőtársával, Jelena Kotenocskinával együtt felszólalt a tanács javaslata ellen, amely az ukrajnai háború ellenére gyermekrajzversenyt és táncfesztivált akart rendezni. Gorinov azzal érvelt, hogy erre semmi szükség, amikor az Ukrajna elleni katonai akcióban „gyerekek halnak meg”. „Úgy vélem, hogy az [orosz] civil társadalom minden erőfeszítésének csakis a háború megállítására és az orosz csapatoknak Ukrajna területéről való kivonására kell irányulnia” – mondta Gorinov a munkamegbeszélésen, amelyet videóra rögzítettek, és amely elérhető a Youtube-on is. Gorinov a bíróságon is egy „Szükségetek van még erre a háborúra?” feliratú táblát tartott a magasba, miközben az ügyét tárgyalták. Emberi jogi csoportok szerint legalább 50 emberre hosszú távú börtönbüntetés vagy súlyos pénzbírság vár, mert az orosz hatóságok szerint „tudatosan hamis információkat terjesztettek” a hadseregről, és mintegy 2000 ember kapott már kisebb pénzbírságot a háború bírálatáért.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!