Kritikus állapotban van a kampánybeszéde közben meglőtt volt japán miniszterelnök, Abe Sinzó

2022. július 8. – 06:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Összeesett Abe Sinzó volt japán miniszterelnök, miután meglőtték egy rendezvényen Nara városában, írta a BBC. A támadót előzetes letartóztatásba helyezték.

Frissítés: Abe Sinzó belehalt sérüléseibe a kórházba szállítás után. Erről itt olvashat friss cikkünkben.

A 67 éves Abe éppen kampánybeszédet tartott egy vasútállomás előtt, amikor hátulról lövés érte. A japán közszolgálati televízió, az NHK arról számolt be, hogy lövések hallatszottak, és fehér füstfolt szállt fel.

A volt miniszterelnököt kórházba szállították, Kisida Fumio jelenlegi miniszterelnök azt közölte, hogy a kritikus állapotban lévő Abe életéért küzdenek az orvosok.

Abe Sinzót beszéde közben lőtték meg Narában – Fotó: Kyodo/Reuters
Abe Sinzót beszéde közben lőtték meg Narában – Fotó: Kyodo/Reuters

A támadót még a helyszínen leteperték a rendőrök, fegyverét elkobozták. A merénylőt, aki nem próbált elmenekülni, már azonosították is, a 41 éves Jamagami Tecuját előzetes letartóztatásba helyezték. A rendőrség szerint a fegyveres beismerte, hogy megpróbálta megölni Abét, mert elégedetlen volt vele.

A CNN azt írta, az NHK-t idézve, hogy az első vizsgálatok szerint egy saját készítésű, kétcsövű sörétes puskával lőtt a merénylő. A Fuji TV úgy tudja, hogy a férfi korábban a tengerészeti önvédelmi erő tagja volt.

Az állítólagos merénylő elfogásának pillanata – Fotó: Kazuhiko Hirano / Yomiuri /AFP
Az állítólagos merénylő elfogásának pillanata – Fotó: Kazuhiko Hirano / Yomiuri /AFP

Az NHK szerint Abét a narai egyetemi kórházba szállították. A helyi tűzoltóság szerint nem mutatott életjeleket, míg korábbi beszámolók arról szóltak, hogy a helyszínen még tudatánál volt Abe. A politikus pártjának egyik tisztviselője azt mondta, hogy a volt miniszterelnököt mellkasán érte találat, de később a belügyminisztérium azt közölte, hogy nyakának jobb oldalán kapott lőtt sebet Abe. Szemtanúk beszámolói szerint két lövés dördült el, és az első még nem találta el a politikust. Abe összeesését egy mobillal is felvették.

Maszuzoe Joicsi volt tokiói kormányzó azt közölte, hogy a volt a miniszterelnöknek leállt a szíve és a tüdeje. A BBC megjegyezte, az ilyen diagnózis közlése többnyire a halál beálltának hivatalos bejelentése előtt szokott történni.

Abe két ciklusban töltötte be a miniszterelnöki posztot, Japán leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke volt, 2020-ban egészségi állapotára hivatkozva lemondott tisztségéről. A politikából nem szállt ki, a kormányzó Liberális Demokrata Párt fontos szereplője maradt, most is az egyik képviselőért kampányolt.

Példa nélküli merénylet

Japánban hasonló fegyveres támadások ritkán fordulnak elő, hiszen nagyon szigorúak a fegyvertartási szabályok. Az pedig szinte példa nélküli, hogy politikus ellen kövessenek el merényletet.

A japán civilek csak sörétes puskát és légpuskát tarthatnak maguknál, kézifegyvereket nem vásárolhatnak. Akik fegyvert vásárolnának, azoknak egy mentálhigiénés vizsgálaton és drogteszten is át kell menniük az írásbeli és lőtéri vizsgák letétele mellett. Szigorú átvilágításon is át kell esniük: vizsgálják a családi hátteret, a büntetett előéletet, van-e adósságuk, vagy kapcsolatban állnak-e a szervezett bűnözéssel.

Japánban évente általában tíz alatt marad a lőfegyverek által megölt áldozatok száma. Általában szervezett bűnözői csoportok, a jakuzák tagjai birtokolnak lőfegyvereket. 2020-ban összesen 21 embert tartóztattak le lőfegyver használatáért, 12 esetben kimutatható volt a jakuzakapcsolat.

A világ vezető politikusai szorítanak a meglőtt exminiszterelnökért

A merénylet hírére Abe kollégái, pályatársai is gyorsan reagáltak, sok vezető politikus fejezte ki jókívánságait.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a G20-ak Balin tartott külügyminiszteri találkozóján Retno Marsudi indonéz külügyminiszterrel folytatott megbeszélése előtt azt mondta, hogy mélyen elszomorították a Japánból érkező hírek.

„Nem ismerjük az állapotát. Gondolataink, imáink a családjával, Japán népével vannak. Ez egy nagyon-nagyon szomorú pillanat, és várjuk a híreket” – mondta Blinken. Míg Marsudi azt nyilatkozta, hogy a G20-ak is együttéreznek Abéval, és imádkoznak érte.

Donald Trump volt amerikai elnök saját közösségi platformján, a Truth Socialon írta, hogy Abe nemcsak az ő, hanem Amerika igaz barátja volt.

Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök Twitter-bejegyzésében ezt írta: „Megdöbbentő hír Japánból, hogy lelőtték Abe Sinzó volt miniszterelnököt – ebben az időben a családjával és Japán népével gondolunk.”

Albanese mellett ausztrál exminiszterelnökök is megszólaltak.

„Abe miniszterelnök Ausztrália nagy és bölcs barátja, és a háború utáni korszak egyik legfontosabb globális vezetője. Imádkozunk vele, feleségével, Akiével és Japán népével ebben a nagyon nehéz időszakban” – írta Scott Morrison, és Kevin Rudd is küldött üzenetet.

Caj Jing-ven tajvani elnök is elítélte a lövöldözést, és egy Facebook-bejegyzésben jó barátjának nevezte Abét.

Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter a Twitteren azt írta, hogy nagyon sajnálja a lövöldözést.

Boris Johnson brit és Narendra Modi indiai miniszterelnök is elítélte a támadást. Majd az Európa Bizottság vezetője, Ursula von der Leyen, és a NATO-főtitkár Jens Stoltenberg is együttérzését fejezte ki.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!