Boris Johnson hivatalosan is bejelentette lemondását

Legfontosabb

2022. július 7. – 14:33

frissítve

Boris Johnson hivatalosan is bejelentette lemondását
Boris Johnson bejelenti lemondását – Fotó: Henry Nicholls / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök délután Boris Johnson hivatalosan is bejelentette lemondását a Konzervatív Párt vezetői pozíciójából, és ezzel a miniszterelnöki tisztségből is. Igaz, utóbbi pozícióban maradna addig, amíg meg nem választják az utódját a párton belül.

Az már órákkal korábban kiszivárgott, hogy Johnson ezt fogja bejelenteni, miután járt a Konzervatív Párt vezetőválasztásáért is felelős bizottság elnökénél. Arról itt írtunk részletesebben, mi vezetett Johnson lemondásához.

Johnson a Downing Street 10. szám alatti miniszterelnöki hivatal ajtaja előtt állva arról beszélt, hogy „a Konzervatív Párt parlamenti frakciója egyértelműen kinyilvánította, hogy a pártnak új vezetőre, az országnak pedig új miniszterelnökre van szüksége”.

„Mindenekelőtt azonban szeretném megköszönni Önöknek, a brit népnek, hogy ilyen hatalmas kiváltságot adtak nekem” – mondta a távozó miniszterelnök.

„Szeretném, hogy tudják, mennyire szomorú vagyok, hogy fel kell adnom a világ legjobb munkáját. De ilyen az élet”

– tette hozzá.

Johnson arról beszélt, hogy büszke mindarra, amit elért miniszterelnökként: többek között a brexit véghezvitelére és a Vlagyimir Putyinnal szemben való határozott kiállásra Ukrajna orosz lerohanása után.

A távozó miniszterelnök szerint azonban a politikában senki sem pótolhatatlan. „A briliáns és darwini rendszerünk hamarosan új vezetőt fog kitermelni” – fogalmazott. Johnson ígéretet tett, hogy mindenben támogatni fogja majd utódját.

Az új pártvezető megválasztásának folyamata a lehető leggyorsabban meg fog kezdődni, jelentette ki Johnson. Ennek menetrendjét a jövő héten fogják kihirdetni. Johnson azt is kijelentette, hogy az utódja megválasztásáig marad ügyvivő miniszterelnök.

„Noha a dolgok jelenlegi állása sötétnek látszódhat, a közös jövőnk arany színben csillog”

– zárta beszédét Johnson.

A csütörtöki nap folyamán azonban számos vezető konzervatív politikus is arra szólított fel, hogy Johnson még ma távozzon pozíciójából, és a helyét az új pártvezető megválasztásáig a miniszterelnök-helyettesi pozíciót is betöltő Dominic Raab igazságügyi miniszter vegye át.

Volt olyan konzervatív képviselő, aki félig viccesen arról beszélt a BBC-nek, hogy Johnsonnak azért kell azonnal távoznia, nehogy a pozícióhoz foggal-körömmel ragaszkodva „akár háborúba sodorja” az országot, csak hogy tovább maradhasson a Downing Streeten.

Dominic Cummings, a brexitkampány hírhedt kampánystratégája, és Johnson korábbi főtanácsadója azt írta a Twitteren, hogy a miniszterelnököt még ma „ki kell lakoltatni, vagy vérfürdőt fog rendezni”, ugyanis szerinte még mindig arra játszik, hogy időt nyerjen, és végül maradhasson a miniszterelnöki pozícióban. Johnson azonnali távozására szólított fel Keir Starmer a legnagyobb ellenzéki erőnek számító Munkáspárt vezetője és a konzervatív John Major is, aki 1990 és 1997 között volt az ország miniszterelnöke.

Brit sajtóértesülések szerint csütörtök reggelre lett egyértelmű Johnson számára, hogy nem fogja tudni tovább folytatni a miniszterelnöki poszton. A Guardian azt írja Downing Street-i forrásokra hivatkozva, hogy Johnson magyar idő szerint fél tíz körül járt a vezetőváltást is lebonyolító konzervatív párti bizottság vezetőjénél, ahol beleegyezett a lemondásba, és az októberi pártkonferenciáig már új vezetője lenne a toryknak.

Az elmúlt időszak botrányait megfejelő újabb válság kedd este kezdett kicsúcsosodni, amivel már egyre jobban inogott Johnson pozíciója, hiába élt túl június elején egy bizalmi szavazást pártja parlamenti frakciójában. A bizalmi szavazás megnyerése ellenére Johnson megítélése mélyponton ragadt, a Munkáspárt stabilan erősebb volt a toryknál a felmérésekben, és a közeljövő kilátásai sem a kormánynak kedveztek, miközben többen úgy vélték, Johnson népszerűségi mutatóin az esetleges szakpolitikai sikerek és a terelési kísérletek sem tudnak segíteni.

A bizalmi szavazás után néhány héttel aztán még jobban megroggyant Johnson alatt a miniszterelnöki szék. Június 23-án egy nap alatt két időközi választáson is súlyos vereséget szenvedtek a Konzervatívok. Wakefieldben 17 százalékkal kapott kevesebb szavazatot a párt jelöltje, mint a 2019-es választáson, Tiverton és Honiton választókerületben pedig csaknem 22 százalékkal.

Ezek a választási bukták azt az üzenetet hordozták a képviselők felé, hogy Johnsonnal a párt élén nem lehet nyerni a következő, 2024-ben esedékes választáson, ami feltételezhetően kikezdte a maradék támogatottságát is, mielőtt múlt héten jött egy sokadik szexuális zaklatási botrány a párton belül, ami az utolsó cseppnek bizonyult a pohárban. Kedden és szerdán Johnson több korábbi támogatója is nyilvánosan megvonta bizalmát a kormányfőtől, olyanok, akik az egy hónappal korábbi bizalmi szavazáson még kiálltak a kormányfő mellett.

Kedd este lemondott két vezető minisztere, az azóta eltelt másfél napban pedig rajtuk kívül már több mint 60 kormányzati szereplő, köztük további miniszterek, számos államtitkár és a párt elnökhelyettese is távozott. Szerdán 14 államtitkár és helyettes államtitkár mondott le, ami rekordnak számít a brit történelemben, az eddigi csúcs 11 volt 1932-ben. Egy miniszterét Johnson rúgta ki, mások csütörtök reggel mondtak le, közvetlenül a kormányfő távozásáról szóló hírek előtt.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!