Az RMDSZ javaslatára az EBESZ minden ukrajnai településen történt tömeggyilkosságot emberiesség elleni bűncselekménynek nyilvánít

2022. július 6. – 18:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda délelőtt szavazta meg az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) parlamenti közgyűlése azt az RMDSZ által is kezdeményezett határozatot, amely értelmében emberiesség elleni bűncselekményeknek nyilvánítják Ukrajna összes településén az oroszok által végrehajtott tömeggyilkosságokat – derül ki a szövetség közleményéből. Hajdú Gábor, az RMDSZ parlamenti képviselője, az EBESZ parlamenti közgyűlésének RMDSZ-es tagja elmondta, hogy eredetileg a tervezet csak a bucsai és borodyankai tömegmészárlásokra vonatkozott, azonban az RMDSZ módosította a tervezet szövegét, így minden településen zajló mészárlást emberiesség elleni bűncselekménynek nyilvánítottak a szerdán elfogadott határozat értelmében.

„A nemzetközi jog szerint emberiesség elleni bűncselekménynek minősül minden olyan bűncselekmény, amely a szándékos emberölés, kiirtás, rabszolgaságba taszítás, erőszakos elhurcolás, bebörtönzés, kínzás, erőszakos közösülés, csoport üldözése. Sajnos mindegyiket megtaláljuk az orosz katonák által Ukrajnában elkövetett cselekményeknek. Ezért szorgalmaztam az emberiesség elleni bűncselekmények kifejezés beemelését az EBESZ-határozatába”hangsúlyozta Hajdú Gábor, az RMDSZ parlamenti képviselője, majd hozzátette, hogy a következő szakaszban nagyon fontos, hogy a nyomozást követően a tetteseket azonosítsák és felelősségre vonják.

„Az Ukrajna ellen elkövetett orosz atrocitásoknak számos közvetlen és közvetett következménye van, ami nemcsak egy ország szuverenitását sérti, de legnagyobb mértékben az emberi jogokat. Az eddig elkövetett atrocitásokkal szemben kötelességünk egyértelműen és határozottan fellépni, és hangosan ki kell mondanunk, hogy Oroszország emberiesség elleni bűncselekményeket követett és követ el, és ezért a felelősöknek fizetniük kell” érvelt a képviselő.

Az EBESZ 29. Parlamenti Közgyűlésének munkálatai Birminghamben zajlanak július 2-6. között és az ukrajnai háborúra összpontosítanak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!