Joe Biden: Az Egyesült Államok jelentősen növeli katonai jelenlétét Európában

2022. június 29. – 12:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok jelentősen növeli katonai jelenlétét Európában – jelentette be Joe Biden amerikai elnök szerdán a NATO madridi csúcstalálkozójának első hivatalos munkanapján. „Szövetségeseinkkel együtt biztosítani fogjuk, hogy a NATO készen álljon mindenféle földi, tengeri vagy légi fenyegetés kezelésére” – mondta Biden. Hozzátette: az amerikai erők Spanyolországban, Lengyelországban, Romániában, a balti államokban, Nagy-Britanniában, Németország és Olaszországban is növelik jelenlétüket.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azt mondta: a szövetség „a második világháború óta a legsúlyosabb biztonsági válság közepette találkozik Madridban”. Stoltenberg arról is beszélt, hogy Kína nem a NATO ellenfele, de „kihívást jelent értékeink, érdekeink és biztonságunk számára”. Stoltenberg elmondta, hogy a 30 országot tömörítő szövetség vezetői szerdán hivatalos meghívást intéznek Finnországhoz és Svédországhoz a csatlakozásra. A döntést az egyes nemzeteknek kell ratifikálniuk, de azt mondta, „teljesen biztos” abban, hogy a két ország NATO-taggá válik.

(MTI, AP)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!