A NATO hivatalosan is meghívta a tagjai közé Finnországot és Svédországot

2022. június 29. – 17:45

Másolás

Vágólapra másolva


Egy nappal azután, hogy megállapodás született a NATO-csúcson a finn és svéd tagságról, a szervezet hivatalosan is bejelentette, hogy a tagjai közé invitálja a két országot.

„Svédország és Finnország csatlakozása a két országot biztonságosabbá teszi, a NATO-t erősebbé, és az egész euroatlanti térséget stabilabbá. Finnország és Svédország biztonsága mindannyiunk érdeke.”

– írja a NATO hivatalos közleménye.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azt mondta, a hivatalos meghívás után 30 tagállam parlamentjének kell ratifikálnia a döntést, de úgy gondolja, ez a folyamat elég gyors lesz, hiszen minden érintettnek ez áll érdekében. Korábban Törökország gördített akadályokat a lépés elé, de az ország később jelezte, hogy megkapta a megfelelő garanciákat, hogy elálljon a vétótól.

Finnország és Svédország csatlakozásával a NATO 2004 óta legjelentősebb bővítése kezdődik meg, ráadásul így a szövetség 1300 kilométer hosszan határos lesz Oroszországgal. Ez azért érzékeny pont, mert Putyin részben a NATO távol tartásával indokolta az ukrajnai invázió szükségességét. A két új NATO-tagállamot katonailag felkészültnek tartják az elemzők, különösen a finn hadsereg ütőképességét méltatják előszeretettel.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!