A NATO hivatalosan is meghívta a tagjai közé Finnországot és Svédországot

2022. június 29. – 17:45

Másolás

Vágólapra másolva


Egy nappal azután, hogy megállapodás született a NATO-csúcson a finn és svéd tagságról, a szervezet hivatalosan is bejelentette, hogy a tagjai közé invitálja a két országot.

„Svédország és Finnország csatlakozása a két országot biztonságosabbá teszi, a NATO-t erősebbé, és az egész euroatlanti térséget stabilabbá. Finnország és Svédország biztonsága mindannyiunk érdeke.”

– írja a NATO hivatalos közleménye.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azt mondta, a hivatalos meghívás után 30 tagállam parlamentjének kell ratifikálnia a döntést, de úgy gondolja, ez a folyamat elég gyors lesz, hiszen minden érintettnek ez áll érdekében. Korábban Törökország gördített akadályokat a lépés elé, de az ország később jelezte, hogy megkapta a megfelelő garanciákat, hogy elálljon a vétótól.

Finnország és Svédország csatlakozásával a NATO 2004 óta legjelentősebb bővítése kezdődik meg, ráadásul így a szövetség 1300 kilométer hosszan határos lesz Oroszországgal. Ez azért érzékeny pont, mert Putyin részben a NATO távol tartásával indokolta az ukrajnai invázió szükségességét. A két új NATO-tagállamot katonailag felkészültnek tartják az elemzők, különösen a finn hadsereg ütőképességét méltatják előszeretettel.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!