Macron ismét előző miniszterelnökét bízta meg a kormányalakítással

2022. június 26. – 09:28

Másolás

Vágólapra másolva

Ismét korábbi miniszterelnökét, Élisabeth Borne-t bízta meg az új francia kormány megalakításával Emmanuel Macron elnök – írja az MTI. A június 19-i nemzetgyűlési választásokon Macron Együtt! nevű pártszövetsége elveszítette abszolút többségét, így most koalíciós partner után kell nézniük.

Élisabeth Borne-t májusban, az elnökválasztás második fordulójában aratott győzelme után nevezte ki először miniszterelnöknek Macron. Miután azonban liberális pártszövetségük most elveszítette abszolút többségét, Borne június 21-én benyújtotta lemondását, amit Macron nem fogadott el. Négy nap kivárás után végül szombat este kérte fel az újbóli kormányalakításra.

Az elnök köré tömörülő liberális-konzervatív Együtt! nevű pártszövetség a nemzetgyűlési választások második fordulóján 246 helyet szerzett, a többséghez azonban 289 képviselőre lenne szükség. A baloldali szövetség 150 helyet szerzett, a jobboldali radikális Nemzeti Tömörülés 89-et, míg a konzervatív jobboldali Republikánusok 61-en vannak.

Macron most azt mondta, hogy saját elnöki programja folytatásához keres koalíciós partnert, amely módosítható, de a lényegi pontokon nem változtatna. Így például ragaszkodik a nyugdíjkorhatár 62-ről 65 évre való felemeléséhez és a mostani adókulcsok megtartásához. Az elnök azt is kizárta, hogy a Nemzeti Tömörüléssel, vagy a baloldali pártszövetségben induló Elégedetlen Franciaországgal kormányozzon, legvalószínűbb koalíciós partnerei így a konzervatívok vagy a szocialisták lehetnek.

Macron kormányalakítási esélyeiről ebben az elemzésünkben olvashat bővebben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!