A rendőrség vetett véget az isztambuli Pride-nak

2022. június 26. – 20:37

A rendőrség vetett véget az isztambuli Pride-nak
Felvonulót vesznek őrizetbe a török rendőrök az isztambuli Pride-on – Fotó: Kemal Aslan / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A rendőrség oszlatta fel azt a tömeget Isztambulban, ami a Pride-felvonuláson vett volna részt.

Az AFP információi szerint legalább 150 embert vettek őrizetbe a rendőrök Isztambulban. Izmirben is nyolc embert elvittek.

A rendőrség azokat is őrizetbe vette, akik a többi őrizetbevételt akarták megörökíteni.

A Pride-ot 2014 óta különböző indokokkal évről évre betiltják a török hatóságok, idén hét napra betiltottak minden szabad vagy zárt téri csoportosulást.

Az oszlatás előtt a török rendőrség már a felvonulás helyszíne körül, a Taksim tér környékén „véletlenszerűen” elkezdett letartóztatni embereket a helyi bárokban – írja az Euronews. Egy ilyen véletlenszerű letartóztatás lehetett Bülent Kılıç,, az AFP fotóriportere, akit tavaly szintén lekapcsoltak.

A török hatóságok azután tiltották be a Pride-ot Törökországban, miután 2014-ben körülbelül százezer ember gyűlt össze a téren. Tavaly könnygázzal oszlatták az összegyűlt tömeget a rendőrök, akik közül szintén több tucatnyit letartóztattak.

Recep Tayyip Erdoğan 2021-ben „vandáloknak” nevezte az LMBTQ-aktivistákat.

(Euronews)

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!