Tíz évbe telne kiváltani a gabonaexporthoz Ukrajna fekete-tengeri kikötőit

2022. június 25. – 09:47

Másolás

Vágólapra másolva

Tíz évbe is beletelne, hogy kiépítsék azt az infrastruktúrát, amivel ki lehet váltani a fekete-tengeri kikötőknél létrehozott útvonalakat, mondta Tarasz Vjiszotszkij, az ukrán mezőgazdasági miniszter helyettese. A gabonaexporthoz szükséges fekete-tengeri infrastruktúra kiépítése szerinte korábban húsz évig tartott.

Az orosz haditengerészet blokád alatt tartja a fekete-tengeri ukrán kikötőket, amelyeknél az ukránok tengeri aknákat helyeztek el, ezért nem jut ki Ukrajnából a gabona, ami súlyos éhínséget okozhat a világ több országában. A háború miatt továbbra is közel 20 millió tonna gabona rekedt Ukrajnában, és a harcok miatt az idei termést is alig tudják learatni az ukrán gazdák. A helyzetről itt írtunk részletesen>>>

Az alternatív útvonalak – például Konstanca felé, amiről itt írtunk bővebben – a miniszterhelyettes szerint fontosak, de az ukrán exportnak csak a harmadát tudják lebonyolítani. Vjiszotszkij arról is beszélt, hogy az oroszok rakétatámadásai a kikötők infrastruktúrájának 10-15 százalékát megsemmisítették, köztük nemrég az ország egyik legnagyobb gabinasilóját Mikolajivnál. Azt mondta, hogy arra is bizonyítékaik vannak, hogy legalább félmillió tonna gabonát elloptak a részlegesen orosz megszállás alá került régiókban. (Guardian)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!