Egymillióan kaphatnak olasz állampolgárságot a világ leghíresebb tiktokerének köszönhetően

2022. június 25. – 18:44

frissítve

Egymillióan kaphatnak olasz állampolgárságot a világ leghíresebb tiktokerének köszönhetően
Fotó. Khaby Lame / TikTok

Másolás

Vágólapra másolva


Khaby Lame olasz TikTok sztárt szinte mindenki ismeri, valószínűleg ön is találkozott már valamelyik rövidke videójával Facebookon, Youtube-on, Instagramon vagy a TikTokon. Ő az a 22 éves srác, aki általában egy Italia feliratú pólóban vagy melegítőben előbb megtekint egy éppen felkapott házi praktikát, okosnak tűnő trükköt bemutató videót, majd ugyanarra (az általában nem is létező) problémára egy sokkal kézenfekvőbb, gyorsabb, olcsóbb megoldást mutat. Mindezt némán teszi, jellegzetes mimikáját és kézmozdulatait imádják az emberek. Íme egy jellemző példa:

A vele készült interjúk alapján Khaby Lame az életben is egy jó fej, egyszerű srác, akinek köszönhetően

most majdnem egymillió Olaszországban élő gyerek, és rajtuk keresztül szüleik is olasz állampolgárok lehetnek.

Miről is van szó?

Khabane Lame 2000-ben született Szenegálban, szülei egy éves korában költöztek vele Olaszországba, egy Torino melletti 20 ezres kisvárosba, Chivassóba. Ott végezte el az iskoláit, majd CNC-esztergályosként kezdett dolgozni, míg 2020 márciusában a koronavírus-járvány kitörése után elbocsátották. Ezt követően feküdt rá a rövidke videók gyártására, amikben eleinte olaszul kommentálta ez értelmetlen life hack videókat. Igazán híressé azután vált, hogy a nyelvi határokat áttörve némán, jellegzetes karmozdulatokkal és mimikával mutatta meg a pofonegyszerű megoldásokat.

2021 áprilisára a legnépszerűbb olasz TikTok-felhasználó lett, pár nappal ezelőtt pedig lehagyta az addig világelső Charli D’Ameliot is, így ma 143 millió követőjével ő a listavezető. Népszerűsége miatt rengeteg helyre hívják szerepelni, vendégként, vagy szakértőként.

Már egy tavaly őszi The New York Timesnak adott interjújában felvetette, hogy bár Olaszországban nőtt fel, mindenki olaszként hivatkozik rá, mégsem olasz állampolgár, hanem szenegáli. Ez nem is okozott problémát neki a mindennapi életben, de amikor nemzetközi sztárként például az Egyesült Államokba hívták szerepelni, már igen.

„Talán a népszerűségemmel megváltoztathatom a törvényeket”

– mondta akkor optimistán a New York Timesnak. Amikor idén június végén bejárta a világot a hír, hogy egy olasz lett a TikTok királya, ismét napirendre került a téma. Politikusok – köztük Salvini is – szólaltak meg a témában: hogy lehet, hogy Lame még mindig nem olasz állampolgár?, Néhány példa a nyilatkozatokból:

  • „Hogyan lehetséges, egyéves kora óta Olaszországban él, és mégsem olasz?”
  • „Ez az ország szégyene.”
  • „Khaby Lame-nak azonnal olasz állampolgárrá kell válnia”.

Végül maga Carlo Sibilia, az olasz belügyi államtitkár csillapította a kedélyeket:

„Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy az olasz állampolgárságot megadó igazolást a Belügyminisztérium már június elején kiadta, hamarosan értesítik önt az eskütétellel kapcsolatban. Sok szerencsét!” – írta Lame-nek Twitteren.

Az ügy azonban ráirányította a figyelmet azokra is, akik ugyan nem olyan híresek, mint Khaby Lame, de hasonló cipőben járnak:

877 ezer olyan gyerek jár az olasz iskolákba, akik olaszul beszélnek, olaszként nőnek fel, de nem olasz állampolgárok.

Vagyis egymilliónál is többen egyfajta légüres térben léteznek az országban, és Khaby Lame példája miatt most azt ígérik az illetékesek, hogy egyrészt egyszerűsítik, másrészt felgyorsítják a folyamatot.

Bár Olaszországban sok helyen a szabályokat helyi szinten átszabják, hogy aztán arra is csak valamiféle ajánlásként tekintsenek, amennyire össze tudtuk szedni, jelenleg az kaphat állampolgárságot, aki

  • legalább tíz éve jogszerűen tartózkodik Olaszországban,
  • nem büntetett előéletű, valamint
  • elegendő anyagi forrással rendelkezik.

18 éves kor alatt nem is igényelhetik az állampolgárságot, még akkor sem, ha Olaszországban születettek, de külföldi szülők gyermekeként. A nagykorúság után már elindítható a folyamat, de nem egyszerű, például nem szabad közben megszakítani az olaszországi tartózkodást.

Az olasz állampolgárok unokái és az Olaszországban született külföldiek esetében három évre, az EU-tagállamok állampolgárai esetében négy évre, a menekültek vagy hontalanok esetében öt évre, valamint az olasz állampolgár által gyermekként örökbe fogadott személyek esetében hét évre csökken a követelmény.

Ha valóban egyszerűbb lesz a szabályozás, az egymilliónál is több új olasz állampolgárt jelenthet, sőt rajtuk keresztül (szülők) még többet is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!