Romániában kiosztják a nukleáris incidens esetére beszerzett jódtablettákat

2022. június 24. – 18:09

Másolás

Vágólapra másolva

Elkezdik kiosztani azt a harmincmillió jódtablettát, amelyet nukleáris incidens esetére szereztek be, miután a műveletet szabályozó miniszteri rendelet megjelent a hivatalos közlönyben, írja az MTI a romániai egészségügyi minisztérium bejelentésére hivatkozva. A 65 milligrammos kálium-jodid tablettákhoz családorvosok által kiállítandó vény alapján, a kijelölt gyógyszertárakban ingyenesen juthatnak hozzá a lakosok. Azonban nyilatkozatot kell aláírniuk, hogy a tablettákat csak nukleáris incidens esetén, kizárólag a hatóságok felszólítása alapján veszi be.

Arról itt írtunk korábban, hogy a román szaktárca márciusban szerezte be a jódtablettákat, miután az ukrán atomerőművek körüli harcok és az atomfegyverek körüli moszkvai nyilatkozatok hírére az emberek pánikszerűen felvásárolták a gyógyszertárak jódtabletta-készleteit. Arról, hogy miért volt felesleges gyógyszertárba rohanni kálium-jodidért a Csernobil körüli harcok idején, ebben a cikkünkben írtunk.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!