A G7-es külügyminiszterek a fekete-tengeri importzárlat feloldását sürgetik, Oroszországot hibáztatják a kialakult élelmiszerválságért

2022. június 24. – 16:00

Másolás

Vágólapra másolva

A G7-ek külügyminiszterei pénteken felszólították Oroszországot, hogy „hagyjon fel a támadásokkal és a fenyegető akciókkal”, oldja fel a fekete-tengeri kikötők élelmiszer-kivitelre vonatkozó zárlatát, ami a közlemény szerint súlyosbítja az élelmezési bizonytalanságot, élelmiszerválságot.

António Guterres, az ENSZ főtitkára szerint a világ „példátlan globális éhezéssel” néz szembe, és valós kockázata van annak, hogy idén több éhínség is bekövetkezik.

A válságra nem lehet hatékony megoldást találni, hacsak Ukrajna és Oroszország, amelyek a világ búzakivitelének mintegy 29 százalékáért felelősek, nem találják meg a módját a kereskedelem újraindításának – mondta. Guterres nem beszélt az Oroszországgal és Ukrajnával Törökországban folytatott tárgyalásokról, amelyeken az ENSZ tervét vitatták meg egy lehetséges fekete-tengeri folyosóról az ukrán gabonaexport számára, mert elmondása szerint a nyilvános nyilatkozatok akadályozhatják a sikert.

(The Guardian)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!