Vármegyére neveznék át a megyéket Magyarországon

2022. június 22. – 08:47

Másolás

Vágólapra másolva

„A történelmi hagyományokra, a történeti alkotmányok vívmányaira való tekintettel” vármegyékre neveznék át a magyarországi megyéket egy új Alaptörvény-módosítás javaslat szerint – derült ki kedd este.

Kocsis Máté Fidesz frakcióvezető indoklásában azt írta, hogy a magyar közigazgatás alapvető területi egységei az államalapítástól kezdve egészen 1949-ig a vármegyék voltak. „A vármegye szó használatát a korábbi magyar alkotmányos és államigazgatási rendszerrel teljesen szakítani kívánó diktatórikus kommunista rendszer szüntette meg. A vármegye szó használatának visszaállítása a mai magyar jogrendbe biztosítja, hogy az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is továbbéljenek.”

„Emellett a vármegye szó használata a nemzeti összetartozás eszméjét, közös történelmi emlékeink megőrzését és egyben a magyar demokrácia nemzeti karakterét is erősíti”

– fogalmaz a Fidesz frakcióvezetője a Telex szerint.

Az vármegye kifejezés használatával Kocsis kifejtette: jobban hangsúlyozható, hogy a magyar államszervezés és államszerkezet központi gondolati motívuma „a nemzeti szuverenitás és ezen keresztül az európai civilizáció sarokköveinek megvédése”.

A frakcióvezető mellett ugyanakkor Varga Mihály magyar pénzügyminiszter is benyújtott egy törvényjavaslatot, amelyben többek közt az szerepel, hogy főispánokká neveznék át a kormánymegbízottakat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!