Vármegyére neveznék át a megyéket Magyarországon

2022. június 22. – 08:47

Másolás

Vágólapra másolva

„A történelmi hagyományokra, a történeti alkotmányok vívmányaira való tekintettel” vármegyékre neveznék át a magyarországi megyéket egy új Alaptörvény-módosítás javaslat szerint – derült ki kedd este.

Kocsis Máté Fidesz frakcióvezető indoklásában azt írta, hogy a magyar közigazgatás alapvető területi egységei az államalapítástól kezdve egészen 1949-ig a vármegyék voltak. „A vármegye szó használatát a korábbi magyar alkotmányos és államigazgatási rendszerrel teljesen szakítani kívánó diktatórikus kommunista rendszer szüntette meg. A vármegye szó használatának visszaállítása a mai magyar jogrendbe biztosítja, hogy az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is továbbéljenek.”

„Emellett a vármegye szó használata a nemzeti összetartozás eszméjét, közös történelmi emlékeink megőrzését és egyben a magyar demokrácia nemzeti karakterét is erősíti”

– fogalmaz a Fidesz frakcióvezetője a Telex szerint.

Az vármegye kifejezés használatával Kocsis kifejtette: jobban hangsúlyozható, hogy a magyar államszervezés és államszerkezet központi gondolati motívuma „a nemzeti szuverenitás és ezen keresztül az európai civilizáció sarokköveinek megvédése”.

A frakcióvezető mellett ugyanakkor Varga Mihály magyar pénzügyminiszter is benyújtott egy törvényjavaslatot, amelyben többek közt az szerepel, hogy főispánokká neveznék át a kormánymegbízottakat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!