Csaknem ezer halottja van a hajnali afganisztáni földrengésnek

2022. június 22. – 08:29

frissítve

Csaknem ezer halottja van a hajnali afganisztáni földrengésnek
Fotó: MTI/AP/Bahtar Hírügynökség

Másolás

Vágólapra másolva

FRISSÍTÉS 11:20-kor:

Kilencszázötvenre nőtt a halálos áldozatok száma Kelet-Afganisztánban, ahol erős földrengés pusztított szerdára virradóra, írja az MTI. A sérültek száma meghaladja a hatszázat. Helyi hatóságok szerint 2015 óta a mostani a legsúlyosabb földrengés az országban.

Az első jelentések még 280 halottról, és ötszáz sérültről szóltak. A hatóságok szerint félő, hogy ez nem a végleges adat, és a halottak száma emelkedni fog.

A rengés epicentruma Paktika tartományban, Hoszt városától 44 kilométerre volt. Erejére jellemző, hogy ötszáz kilométeres körzetben, még Indiában is lehetett érezni. Paktikában legalább kilencven ház összedőlt, a romok alatt sokan lehetnek. Földcsuszamlást is jelentettek a délkeleti tartományból.

Az afgán katasztrófavédelem vezetője, Mohamed Naszím Hakkáni az MTI szerint azt mondta, hogy a földrengésnek Nangarhar és Hoszt tartományban is vannak halálos áldozatai, a tálib kormányzat pedig felszólította a humanitárius szervezeteket, küldjenek mielőbb segítséget, „megelőzendő egy még nagyobb katasztrófát”.

A rengés magnitúdója (amelyet például a Richer-skálán adhatunk meg), minden rengés esetén egyedi adat és az esemény során felszabaduló energia nagyságrendjét adja meg. Az emiatt bekövetkező felszíni hatás; az érezhetőség vagy az épületkárok viszont helyről helyre változnak, ezt a földrengés helyi intenzitása (ezt a Mercalli- vagy az európai makroszeizmikus skálán adhatjuk meg) írja le. Korábbi cikkünk a földrengések tudományos hátteréről>>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!