Csaknem ezer halottja van a hajnali afganisztáni földrengésnek

2022. június 22. – 08:29

frissítve

Csaknem ezer halottja van a hajnali afganisztáni földrengésnek
Fotó: MTI/AP/Bahtar Hírügynökség

Másolás

Vágólapra másolva

FRISSÍTÉS 11:20-kor:

Kilencszázötvenre nőtt a halálos áldozatok száma Kelet-Afganisztánban, ahol erős földrengés pusztított szerdára virradóra, írja az MTI. A sérültek száma meghaladja a hatszázat. Helyi hatóságok szerint 2015 óta a mostani a legsúlyosabb földrengés az országban.

Az első jelentések még 280 halottról, és ötszáz sérültről szóltak. A hatóságok szerint félő, hogy ez nem a végleges adat, és a halottak száma emelkedni fog.

A rengés epicentruma Paktika tartományban, Hoszt városától 44 kilométerre volt. Erejére jellemző, hogy ötszáz kilométeres körzetben, még Indiában is lehetett érezni. Paktikában legalább kilencven ház összedőlt, a romok alatt sokan lehetnek. Földcsuszamlást is jelentettek a délkeleti tartományból.

Az afgán katasztrófavédelem vezetője, Mohamed Naszím Hakkáni az MTI szerint azt mondta, hogy a földrengésnek Nangarhar és Hoszt tartományban is vannak halálos áldozatai, a tálib kormányzat pedig felszólította a humanitárius szervezeteket, küldjenek mielőbb segítséget, „megelőzendő egy még nagyobb katasztrófát”.

A rengés magnitúdója (amelyet például a Richer-skálán adhatunk meg), minden rengés esetén egyedi adat és az esemény során felszabaduló energia nagyságrendjét adja meg. Az emiatt bekövetkező felszíni hatás; az érezhetőség vagy az épületkárok viszont helyről helyre változnak, ezt a földrengés helyi intenzitása (ezt a Mercalli- vagy az európai makroszeizmikus skálán adhatjuk meg) írja le. Korábbi cikkünk a földrengések tudományos hátteréről>>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!