A háború megerősítette az EU támogatottságát az európaiak körében

2022. június 22. – 14:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország Ukrajna elleni háborúja megerősítette az Európai Unió támogatottságát az európaiak körében: 65 százalékuk szerint jó dolog az EU-tagság, és 80 százalékuk támogatja az Oroszország elleni uniós szankciókat, írja az Európai Parlament szerdán közzétett Eurobarométer felmérése.

A felmérés szerint a tagállamok többségében a lakosság jó dolognak tartja hazája uniós tagságát – Litvánia, Málta, Észtország különösen támogató, a legnagyobb semlegesség pedig Szlovákiában és Görögországban van. Az európaiak 52%-ának általánosságban pozitív véleménye van az EU-ról, 12%-uk gondolja azt rossznak.

Magyarországon a válaszadók 60%-a gondolja jó dolognak az EU-tagságot, 5% szerint rossz, 32% semlegesen áll a témához. A megkérdezettek 46%-ában él pozitív kép az EU-ról (2%-kal kevesebb emberben, mint fél évvel ezelőtt).

Érdekes az is, hogy az EU-s szintnél kevésbé tartjuk fontosnak a szólásszabadságot, a női-férfi egyenjogúságot és az emberi méltóság védelmét. Fontosabb azonban nálunk a nemzeti identitások védelme és a mozgás szabadsága, míg a jogállamiságról és a demokráciáról az EU-s szinthez hasonlóan vélekedünk.

Az EU felméréséről hosszan és részletesen ebben a cikkünkben olvashat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!