A háború kitörése óta kedvelt kibertámadási célpont lett Oroszország

2022. június 22. – 09:28

Másolás

Vágólapra másolva

Korábban a zsarolóvírus-fenyegetések általában elkerülték Oroszországot, a háború óta azonban az ország a kibertámadások legkedveltebb célpontja lett, írja az MTI az ESET elemzése szerint. A háború óta megnőtt az amatőr zsaroló- és adattörlőprogramok száma, amelyek készítői gyakran a harcoló felek egyike mellett foglalnak állást, és a támadásokat személyes bosszúként állítják be.

Megjelentek a háborúban emellett a spam és az adathalász fenyegetések is. Már egyből február 24-e után is megnőtt a csalók száma, akik megpróbálták kihasználni az Ukrajnát támogató embereket, fiktív jótékonysági szervezeteket és adománygyűjtéseket indítva. Márciusban és áprilisban már tömeges spam-kampányokat indítottak Microsoft Word dokumentumok felhasználásával, ami miatt az észlelések száma 113-szorosára emelkedett 2022 első harmadában.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!